PromFest loodab ooperitalente võõrustada Pärnus sügisel

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy
Eelmisel Klaudia Taevi nimelisel rahvusvahelisel noorte ooperilauljate konkursil pääsesid finalistide hulka (vasakult) bariton Vladislav Tlushch ja sopran Hanna Tverdova Ukrainast, bass Sargis Bazhbeuk-Melikyan Armeeniast, sopran Kamilė Balabonaitė Leedust, bass-bariton Samuli Taskinen Soomest ja sopran Marija Arutiunova Leedust.
Eelmisel Klaudia Taevi nimelisel rahvusvahelisel noorte ooperilauljate konkursil pääsesid finalistide hulka (vasakult) bariton Vladislav Tlushch ja sopran Hanna Tverdova Ukrainast, bass Sargis Bazhbeuk-Melikyan Armeeniast, sopran Kamilė Balabonaitė Leedust, bass-bariton Samuli Taskinen Soomest ja sopran Marija Arutiunova Leedust. Foto: Ants Liigus/promfest

Üle aasta Pärnus korraldatav rahvusvaheline ooperilauljate konkurss ja festival PromFest loodavad tavaks olnud mai asemel  rõõmustada tänavu ooperisõpru septembris, kui noortel talentidel on ehk juba lihtsam kogu maailmast siia lennata.

Korraldajad kinnitasid, et tahe on tugev, sest tänavu möödub 25 aastat esimesest Klaudia Taevi nimelisest konkursist, mis toimus aprillis 1996. Võistlusele registreerumine on avatud tänasest, 1. aprillist ja Eesti lauljatele saavad seekord osaleda tasuta.

Tegemist on riigis ainsa järjepideva rahvusvahelise noorte ooperilauljate konkursiga.

Tänavuse, 12. konkursi peapreemia on ainulaadne maailmas, sest rahalise tunnustusega kaasneb ühtlasi võimalus laulda oma unelmate rolli ooperilavastuses. See tähendab, et võitja sõnal on suur kaal, millise ooperi Promfest järgmisena Pärnu publiku ette toob.

Korraldajad on iga kord pingutanud sellegi nimel, et konkursi žürii koosneks maailmamainega ooperiasjatundjatest, kes annaksid professionaalset tagasisidet ja võiksid aidata noore laulja karjääril edeneda. See on üks põhjusi, miks Pärnu konkursile on sõidetud Lõuna-Koreast Ameerikani.

Konkursi ja PromFesti kunstiline juht Erki Pehk lausus, et tänavusel konkursil on uus eripreemia, mille pälvib parim Eesti autori soololaulu esitaja. “See on kindlasti põnev väljakutse, eriti välismaa lauljatele, aga ka žüriiliikmetele. Las veenduvad, kui ilusat vokaalmuusikat on Eesti heliloojad kirjutanud,” põhjendas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles