Noorte laulu- ja tantsupeo ettevalmistusaeg pikeneb

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy
Tantsupeo proovid Kalevi staadionil on rahvatantsijatele üks oodatumaid sündmusi.
Tantsupeo proovid Kalevi staadionil on rahvatantsijatele üks oodatumaid sündmusi. Foto: Tiina Oja/Postimees Grupp

Järgmise üleriigilise, 13. noorte laulu- ja tantsupeo õppeprotsessi otsustati pikendada aasta võrra, et üheskoos paremini valmistuda turvaliseks laulu- ja tantsupeoks. Registreerimine 2023. aasta noortepeole algab septembris.

Lisa-aasta vähendab piirangute põhjustatud tõrgete mõju laulu- ja tantsupeo ettevalmistusele ja loob osalejatele paremad tingimused, et omandada repertuaar.

Laulu- ja tantsupeo sihtasutuse juhataja Margus Toomla sõnutsi on viimased poolteist hooaega olnud kogu kultuurile, sealhulgas laulu- ja tantsupeo liikumisele väga keeruline aeg, kuna ära on jäänud nii proovid kui kontserdid ja etendused.

“Laulu- ja tantsupeoks valmistumine eeldab üldjuhul kõike seda, mis viimasel aastal suuresti võimatuks on osutunud: kooride, orkestrite ja tantsurühmade koosharjutamist, suurtes maakondlikes eelproovides osalemist ja tihedat tööd peonädalal,” tõdes Toomla, kelle väitel on järgmise aasta põhieesmärk tuua laulu- ja tantsupeo liikumine koos pandeemia tardumusest välja.

“Kollektiividel seisab ees suur töö kõigiks ärajäänud kontsertideks, etendusteks ja maakondlikeks laulupidudeks valmistudes ja oma kunstilist taset taastades, mis tähendab, et tuleb väga tihe ja töökas hooaeg,” märkis pidu ettevalmistava sihtasutuse juht.

Kollektiividel seisab ees suur töö kunstilise taseme taastamisega, mis tähendab, et tuleb väga tihe ja töökas hooaeg.

Margus Toomla

Sihtasutuse käesoleva aasta alguses kollektiivijuhtide seas tehtud küsitlus näitas, et nad on optimistlikud ja ootavad sügishooaega, et oma kooride-rühmadega taas tööle asuda.

Selgus, et proovide tegemisest on viimasel hooajal loobunud vähesed kollektiivid. “Iga viies kollektiiv on teinud proove ka veebi teel, mis on aidanud hoida ühtsustunnet,” tõi Toomla näite.

Noorte laulu- ja tantsupeo repertuaar jõuab osalejateni juba sel sügistalvel ja kunstilistel toimkondadel on kavas õppeprotsessis täiendada, kergendamaks kollektiivide ja nende juhtide tööd.

13. noorte laulu- ja tantsupidu toimub 30. juunist 2. juulini 2023 Tallinna Lauluväljakul ja Kalevi Keskstaadionil. Laulupeo kunstiline juht on dirigent Pärt Uusberg, tantsupeo pealavastaja Agne Kurrikoff-Herman ja rahvamuusikapeo üldjuht Juhan Uppin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles