Mare Mätas väärtustab pärimusmuusikat

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kihnu rahvamajas esimese viiulifestivali seminaril oli SA Kihnu Kultuuriruumi juhataja Mare Mätas agar kuulaja ja sõnavõtja.
Kihnu rahvamajas esimese viiulifestivali seminaril oli SA Kihnu Kultuuriruumi juhataja Mare Mätas agar kuulaja ja sõnavõtja. Foto: Urmas Luik

Pärimusmuusika õppe algatamise ja vedamise eest Kihnu saarel pälvis Eesti kultuurkapitali rahvakultuuri sihtkapitali aastaauhinna Mare Mätas, tunnustuse võttis ta vastu Endla teatris nagu teisedki pärjatud.

Preemia määramisest kuulis Mätas kultuurkapitali sekretäri telefonikõnest sõidul Tartusse täiendusõppekursustele ja enda sõnul oli ta väga üllatunud, küsides: miks mina?

Pärnust linnulennult 45 kilomeetri pikkuse meretee tagant Kihnust tuli pärimuskultuuri edendaja mandrile laevaga juba reedel, et olla austamisüritusel viperusteta kohal. Kodusaarele lendas ta pühapäeval lennukiga, et anda esmaspäeva hommikust ühiskonnaõpetuse ja ajaloo tunde Kihnu kooli õpilastele.

Sügisest tahab Mare Mätas mõttekaaslastega avada huvikooli, kus esmane on rahvapilliõpe kui pärimuskultuuri osa käsitöö ja põlvest põlve kandunud kommete kõrval. Esimesel koolipäeval said esimesse klassi tulijad aabitsaga koos viiuli, Kihnu kooli poolesajast õpilasest valdab enamik mingit rahvapilli.

Viiulifestival

Mätas veab järjekindlalt seda suunda, mille tulemusena Kihnust kujuneb rahvamuusikakeskus selle sõna laiemas tähenduses. Alanud on teise viiulifestivali ettevalmistamine, nagu esimenegi, toimub see oktoobris.

“Tahaks, et sellest kujuneks rahvamuusika gurmeepidu,” ütleb ta oma soovi.

Selle soovi täitumise suunas on tuldud järjekindlalt viis viimast aastat, ajal, mil Mare Mätas alustas koos tollase Kihnu kooli muusikaõpetaja ja tuntud rahvamuusiku Olavi Kõrrega pärimustantsude meeldetuletamist.

Sellest ettevõtmisest algas lastele pillilaagrite korraldamine ja suvised pillilaagrid Kihnu kultuuriruumi jääval Manija saarel. Koolivaheajati harjutavad väikesed viiuldajad, akordionistid, lõõtsamängijad ja kitarristid kokkumängu Metsamaa talus, millest SA Kihnu Kultuuriruumi juhataja Mare Mätase eestvedamisel on kujunemas pärimuskultuuri keskus.

Viiulimängu õpetamisel ja pillide ning tarvikute muretsemisel on tuge olnud Kihnu kultuuriprogrammist ja Eesti kultuurkapitali rahvakultuuri sihtkapitalist. SA Kihnu Kultuuriruum on sõlminud ühiste kavatsuste protokolli Viljandi pärimusmuusika aidaga ning teeb koostööd August Pulsti õpistu ja Eesti muusika- ja teatriakadeemia pärimusmuusika osakonnaga.

Viiulimäng püsis Kihnus elujõus 1980. aastateni, mil siitilmaga jätsid hüvasti viimased pillimehed-viiuldajad, kelle pärand on aga uskumatult suur. Sellest aimu saamiseks toimuski sügisel viiulile pühendatud pidu, mis tõi kokku rahvamuusikud üle riigi ja mille õpitubades ning seminaridel räägiti pärimusmuusikast.

Juristiharidusega õpetaja ja Tartu ülikooli etnoloogiamagistrant ning saarel tunnustatud giid ja nelja lapse ema Mare Mätas peab perega Uue-Matu talu, kus talviti lõksuvad elutoas kangasteljed ja kogub pikkust kördikangas.

“Kihnu pärimuskultuur – needsamad kört ja troi ja kangasteljed – mitmekesistab Eesti üldist kultuuripilti,” on Mätas veendunud.

Kogukonnaga

Omapära säilitada suutnud Kihnu ja Manija kanti 2003. aastal ühinenud rahvaste hariduse, teaduse ja kultuuriorganisatsiooni UNESCO inimkonna suulise ja vaimse pärandi meistriteoste nimekirja ja 2008. aastal liideti vaimse kultuuripärandi esindusnimekirja.

Tegevuskava aitasid toona kokku panna folklorist ja Kihnu tavade suur austaja ning talletaja Ingrid Rüütel, filmimees ja SA Kihnu Kultuuri Instituudi nõukogu esimees Mark Soosaar ning UNESCO Eesti ekspert Kristin Kuutmaa.

Kogukonnakesksus on toekas õlg, millele Mare Mätas poole tuhande püsielanikuga saarel toetub. Ta laulab-tantsib Katrin Kumpani juhatusel folklooriansamblis Kihnumua, mis esineb külalistele ja käib laias ilmas ennast ja kodusaart tutvustamas. Aga ta toimetab ka Kihnu kauba majas, millest saab interneti kaudu ehedat, oma kaubamärgiga Kihnu naiste ja meeste käsitööd osta, ning toimetab kultuuriruumi häälekandjat Kyne.

Kodusaare rahvas tunnustas Mare Mätast tiitliga “Aasta kihnlane 2010”. Samasse aastasse jääb Kihnu esimene merepidu, mis on väikese pärimuskultuurile panustava kogukonna suvine kultuurisündmus.



Mare Mätas (36)

* SA Kihnu Kultuuriruumi juhataja 2004. aastast.

* Kihnu kooli ühiskonnaõpetuse ja ajaloo õpetaja.

* Tartu ülikooli etnoloogia magistrant.

* Õppinud juristiks, läbinud õpetajakoolituse ja õppinud maaülikoolis kodumajandust.

* Korraldab laste pillilaagreid, et väärtustada pärimusmuusikat ja viia kooliprogrammi viiuliõpe kui kihnlaste hariduse loomulik ja pärimuskultuurile tuginev õppeaine.

* Elab Rootsikülas, peab seal perega põllu- ja loomapidamisega tegelevat väiketalu.

* Nelja lapse ema.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles