Raadioteatri näitlejapreemia pälvis terase emakeeletajuga Märt Avandi

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy
Raadioteatri 2020. aasta näitlejapreemia laureaadid on Ursula Ratasepp ja Märt Avandi.
Raadioteatri 2020. aasta näitlejapreemia laureaadid on Ursula Ratasepp ja Märt Avandi. Foto: Kairit Leibold/ERR

Raadioteater kuulutas oma sünnipäeval välja näitlejapreemia laureaadid. Silmapaistvate tööde eest anti preemia Ursula Ratasepale ja Märt Avandile.

Raadioteatri meeskond tõi esile, et Avandi tõlgendused on alltekstirikkad, vilkalt puänteeritud ja laulusõnad tekstis vallatult viisistatud. Terase emakeeletajuga liigub näitleja kelmikast koomikast nõelterava sarkasmini, allhoovuseks ka valusam üldistus.

Ratasepa raadiolugemistes paelub pitspeen karakteriloome. Sooja huumoriga, osavõtlikult ja tundejõuliselt avab ta ülla südamega soosauniku tütre Helga, uhke preili Agnes von Mönnikhuseni, hoopleva kehkadivei Hans von Risbiteri ja paljude teiste tegelaste olemust. Mängurõõmsalt, aga rahustavas rütmis kutsub ta kuulaja kaasa laste Miku ja Mirjami maailma, Une-Mati värvikasse perekonda.

Kui Ratasepp tegi raadioteatris järjejutulugejana debüüdi Selma Lagerlöfi jutustusega “Soosauniku tütar” 2018. aastal, aasta hiljem luges Jaanus Vaiksoo lasteraamatut “Miku ja Mirjami 6 kummalist kohtumist” ja mullu katkendeid Eduard Bornhöhe romaanist “Vürst Gabriel”, siis Avandi saabus raadioteatri stuudiosse Jaan Pehki luuleraamatutega. Näitleja tahtel ja valikul sündis mullu kevadel kaks teraapilist “Luuleruumi”: “Kuidas päike pilve tagant välja tuli” ja “Nagu oligi tegelikult arvata”. Avandi kümneosalise järjejutuna loetud George Orwelli kultusteos “Loomade farm” salvestati samuti eelmisel aastal.

Raadioteatri näitlejapreemia asutati 1998. aastal, mil teater tähistas 70. aastapäeva. Esimene laureaat oli Aarne Üksküla, talle järgnesid Kalju Orro, Helene Vannari, Liina Olmaru, Tarmo Tagamets, Üllar Saaremäe, Arvo Kukumägi, Anu Lamp, Ülle Kaljuste,  Andrus Vaarik, Kaie Mihkelson, Hans Kaldoja, Liivika Hanstin, Tambet Tuisk, Andres Raag. Kaks korda on Raadioteatri näitlejapreemia pälvinud Ines Aru, Jan Uuspõld, Rein Oja ja Tõnu Oja.

Näitlejapreemia antakse möödunud hooaja parima osatäitmise eest kuuldemängus või järjejutu lugemise eest. Preemia eesmärk on jäädvustada raadioteatri pikka traditsiooni eesti kultuuris ja väärtustada näitlejate tööd kunstilise sõnaga raadios. Näitlejapreemia laureaat avalikustatakse traditsiooniliselt raadioteatri sünnipäeval, 12. aprillil, ühtlasi raadioteatri rajaja Felix Moori sünniaastapäeval.

Ursula Ratasepa ja Märt Avandi näitlejapreemiaga pärjatud kaastööd raadioteatrile saab kuulata SIIT.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles