Panusta kodu turvalisusse

, Salva kindlustuse Pärnu müügijuht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Murdvargus. Fotolavastus.
Murdvargus. Fotolavastus. Foto: Toomas Huik / Postimees

Viimasel ajal on sageli kõlanud hoiatused, et majandusolukorra halvenemisega võivad hakata sagenema vargused ja sissemurdmised. Juba 2007. aastal oli Pärnumaal enamlevinud kuriteoliik vargus (976), millest röövimisi pandi toime 56 korral. Möödunud aasta kohta pole statistikat veel avaldatud, kuid võib eeldada arvude suurenemist.


Nagu tulekahju, pole varguse puhulgi varakindlustuse poliis imepaber, mis suudaks halba ära hoida. Aga kui kindlustusvõtja tunneb kindlustustingimusi ja on täitnud kohustused, võib kindlustusselts oma kohustused lõpuni täita ja tekkinud kahju välja maksta.



Kodust vara saab kindlustada murdvarguse ja röövimise vastu koos kaasneva vandalismiga. Siinjuures on oluline selgeks teha nende mõistete sisu ja kaaluda vastavate riskide tõenäosust, sest kindlustust saab sõlmida riskide kohta eraldi.



Kui varas on lõhkunud uksi, aknaid või ehituskonstruktsioone, on ta toime pannud murdvarguse. Röövimisega on tegemist siis, kui varaomaniku suhtes kasutatakse vägivalda. Kaasnev vandalism tähendab, et kui varas otsustab jätta teleri kaasa võtmata, aga peksab selle katki, korvatakse kindlustuslepingu ja valitud riski olemasolul aparaadi maksumus.



Kui asju näpatakse lahti jäetud uste ja akende tagant, pole tegemist murdvargusega ja kindlustus kahju ei hüvita. Ka kodus olles tasub välisuks lukus hoida, sest näiteks korrusmajades võivad vargapoisid ukselinke katsudes trepikodades ringi jalutada, et sobival võimalusel esikust kõik väärtuslik kaasa krabada.



Osa turvatingimuste eest peabki inimene ise hoolt kandma ja lepingut allkirjastades vastutuse võtma. Kaduma läinud võtmete ja eelmise omaniku paigaldatud lukkude kohta kehtib vana tõde: ukselukk tuleb kohe vahetada. Nii mõnigi kord on ette tulnud, et vargad näppasid endise omaniku rahakoti ja dokumendid koos võtmetega, said teada aadressi, tulid, keerasid ukse lahti ja tegid korteri tühjaks.



Erilist tähelepanu tuleb pöörata kodus leiduvatele väärisesemetele (juveelid, ehted, andmekandjad). Need on tarvis paigutada seifi, teraskappi või mõnda muusse raskesti ligipääsetavasse hoiupaika.



Kui teid koju tulles tervitavad siiski lahti muugitud uks ja tühjaks tehtud toad, tuleb esimese asjana teatada politseisse. Peab silmas pidama, et kui kindlustusselts ei saa juhtumi kohta politseist kinnitust, ta hüvitist ei maksa.



Samuti võib kahju korvamisest keelduda, kui kindlustusvõtja ei ole juhtunust õigel ajal teatanud. Seda tuleb kindlasti teha vähemalt kolme päeva jooksul pärast varguse avastamist. Erandiks on juhud, kui inimene tõestab, et ta oli pikemat aega kodust eemal. Kasulik oleks säilitada sündmuskoht puutumatuna, nii saavad politsei ja kindlustusekspert tekkinud kahju paremini hinnata ning see aitab vältida hilisemaid vaidlusi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles