Graafikud Haiglaravi vajavate koroonapatsientide arv kasvab

Merle Rallmann
, veebilehe toimetaja
Copy
Pärnu haigla koroonaosakonna intensiivravi palatites pole raskes seisus patsientide arv vähenenud.
Pärnu haigla koroonaosakonna intensiivravi palatites pole raskes seisus patsientide arv vähenenud. Foto: Tairo Lutter

Läinud ööpäeval analüüsiti 186 pärnumaalase koroonaviiruse testi, millest positiivseks osutus 21 ehk 11 protsenti kõikidest proovidest.

Möödunud ööpäeval tehtud proovidest leiti pärgviirus 13-l Pärnu elanikul, neist üheksa elab keskuslinnas ja neli osavaldades. Tori valda lisandus viis ja Põhja-Pärnumaale kolm nakatunut.

Pärnu haiglas on ravil 30 koroonapatsienti. Võrdluseks: teisipäeval oli neid 21. Koju sai kaks ja juurde tuli kuus haiglaravi vajavat COVID-19-patsienti. Neli neist on pärnumaalased ja kaks toodi üle Läänemaa haiglast.

Intensiivravil on jätkuvalt viis koroonahaiget, kellest neli vajab juhitavat hingamist. 

Terviseamet jälgib Pärnumaal 240 viiruskandjat ja 459 lähikontaktset. Ameti Lääne regiooni juhi Kadri Juhkami hinnangul langes nakatunute hulk vahepeal kiiremini. “Nüüd on see jäänud ... Kuidas ma seda ütlen, platoole,” märkis Juhkam ja lisas, et terviseameti statistiliste analüüside põhjal oli see ootuspärane.

Viimase 14 päeva nakatumus 100 000 elaniku kohta on aeglases langema hakanud: Pärnumaa näit on 356. Eesti keskmine 512. Pärnumaal on näit üle Eesti keskmise Saarde vallas (688). Maakonna madalaim näit on Häädemeestel (207).

Tänalõunase seisuga pole terviseameti inspektoritel põhjust elanikke laustestida. Varasemast jälgib amet Pärnumaal kaheksat nakkuskollet, seitse neist on Pärnu linnas, kus on viis töökoha nakkuskollet, üks 11 nakatunuga lasteasutus ja üks kuue nakatunuga perekolle. Peale selle on kolle Saarde vallas, kus pole selge, kust puhang alguse sai. “Sealsed inimesed ei taha väga rääkida, aga ilmne on, et viirus on läinud laiali nii pere- kui töö- ja tutvuskonna kaudu. Tulemus on see, et kui näiteks Pärnu linnas on nakatumine võrreldes eelmise perioodiga languses, siis Saardes tõusev,” selgitas Juhkam.

Osa piirangute leevenemisest 3. maist enim paneb Juhkami muretsema algklasside kooli naasmine. “Inimesed käivad vaheajal perega välismaal, külastavad vanavanemaid ja sõpru. Kui koolid tööle hakkavad, võib mõni kolle juurde tulla,” ennustas ta ja täpsustas, et tulemust näeme hiljem, aga see sõltub mai alguse nakatumisnäidust. “Loodame, et oleme alla 200 jõudnud.”

Terrasse avavaid söögikohti on ametil plaanis kindlasti kontrollida. Seni on inspektorid kontrollinud toidukohtade kaasamüüki, kus viimasel ajal ei ole rikkumisi tuvastatud. Küll on mõnes kohas terrassidel avastatud laudu-toole, mis kontrollkäigu tulemusel on eemaldatud. “Asi on selles, et me ei tohi anda inimestele võimalust seadust rikkuda. Kui lauad on välja tõstetud, siis ju inimesed ikka istuvad.”

Pärnumaal on COVID-19 vastu kaitsesüstitud 20 107 elanikku (23,3 protsenti rahvastikust). Vaktsineerimiskuuri on lõpetanud 7395 inimest (8,6 protsenti).

Viimasel ööpäeval analüüsiti Eestis 5641 koroonaviiruse testi, neist esmaseid positiivseid oli 436 ehk 7,7 protsenti.

Enim positiivseid testitulemusi laekus Harjumaale, kus koroonaviirus tuvastati 242 inimesel, kellest 189 elab Tallinnas. Ida-Virumaale lisandus 67, Lääne-Virumaale 21, Viljandimaale 17 ning Tartu- ja Raplamaale 13. Mujale maakondadesse tuli juurde alla kümne viiruskandja ja kümnel positiivse testitulemuse saanul puudus rahvastikuregistris märgitud elukoht.

Viimase 14 päeva haigestumus 100 000 inimese kohta on riigis 512 ja esmase positiivse tulemuse sai kirja iga kümnes testitu.

Ööpäevaga avati haiglates 39 COVID-19-haiguslugu 39, haiglaravil on 418 patsienti, kelle keskmine vanus on 69 aastat.

Suri 11 koroonaviirusega nakatunut. Noorimad neist olid 37aastane mees ja 47aastane naine. Lahkusid ka 58- ja 63aastane mees, kaks 73aastast ja 75aastane naine, 76aastane mees, 82aastane mees ja naine ning 84aastane mees. Kokku on Eestis surnud 1120 koroonaviirusega nakatunud inimest.

Ööpäeva jooksul manustati 5111 vaktsiinidoosi, kaitsesüst on tehtud kokku 295 744 inimesele, kellest 89 868 on saanud mõlemad doosid. Üle 70aastastest on vähemalt ühe süsti saanud 57 protsenti, Pärnumaal üle 60 protsendi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles