Pernovas lõppesid bioloogilise mürgi neutraliseerimistööd

Pärnu Postimees
Copy
Pernova hariduskeskuse mürgistusjuhtumi tagajärjel on hoonesse pääsetud seni vaid eririietuses.
Pernova hariduskeskuse mürgistusjuhtumi tagajärjel on hoonesse pääsetud seni vaid eririietuses. Foto: Mailiis Ollino

Eile hilisõhtul lõppesid Pärnu Pernova hariduskeskuses päästetööd, millega neutraliseeriti 9. aprillil mereakvaariumi kolimise käigus õhku paiskunud mürk palütoksiin, mille tõttu pöördus Pärnu haiglasse 11 haigusnähtudega töötajat.

Lääne päästekeskuse juhi Heiki Soodla sõnul on bioloogilise mürgi neutraliseerimistööd Pernova hariduskeskuses lõpetatud, kuid hoone avamiseks peab loa andma terviseamet.

Lääne päästekeskuse juhi jutu kohaselt oli tegemist keerulise ja ainulaadse juhtumiga Eestis ja kogu maailmas. “Tegu oli harvaesineva, spetsiifilist taktikat ja erivarustust nõudva ning pika kestusega sündmusega,” tõdes Soodla. Asjaolusid raskendas tõik, et Eestis ei saa seda ainet laboris diagnoosida.

“Palütoksiin on toksilisuselt maailmas teisel kohal asetsev looduslikku päritolu mürk, mille üks gramm on võimeline tapma 80 inimest. Seetõttu oli päästeameti olulisim eesmärk bioloogilise saaste puhastamine kiirelt ja efektiivselt, et pidurdada olukorra eskaleerumist,” selgitas päästeametnik ja lisas, et sääraste mürgistusjuhtumite kordumine Eestis on võimalik. “Eestis puudub ülevaade mereakvaariumide arvukusest. Teada on, et 30 korallist kaheksa võivad sisaldada mürgitoksiini sisaldavaid mereloomi.”

Ligi kaks nädalat väldanud tööde käigus toodi saastunud keskkonnast välja akvaariumis olnud ja mürgiga reostunud koralli kivid, mis transporditi Paikre jäätmejaama. Hoonest toodi välja ja puhastati eksponaadid, topised, elektroonika, raamatud ja muud esemed, mis ei talu hoone mürgist puhastamisel kasutatavat ainet. Tööde lõppfaasis puhastas maja AirPower OÜ. Pernova mürgistuse lokaliseerimistöödest võttis osa 69 inimest.

Keemiasukeldumisel osales vahetuste kaupa 37 inimest, kes tegutsesid kokku ligemale 400 tundi. Töid tegid päästeameti erikeemiagrupp (CBRN), kolm vabatahtlikku päästekomandot (Halinga, Taali ja Sindi) ning kutselised päästjad Vändra, Pärnu ja Pärnu-Jaagupi komandost. Esemeid tõid välja ka Pernova oma töötajad ning taustajõuna olid kaasatud veel Terveksi loomakliinik, Tallinna loomaaed, Tallinna tehnikaülikool, Tartu ülikooli Eesti mereinstituut, Tartu ülikooli kliinikum, Pärnu haigla, terviseamet, keskkonnaamet, Eesti kohtuekspertiisi instituut, Austraalia mürgistusliin, Napoli ülikool, Saksamaa föderaalne riskihindamise instituut.

Pärnu linnapea Romek Kosenkranius tutvus eile õhtul tehtud töödega. “Kogu maja on desinfitseeritud ja maja sees olnud esemed puhastatud. Nüüd on vaja majas teha veel suurpuhastus ja oodata terviseameti luba maja avamiseks. Neljapäevaõhtuse seisuga olid saastunud akvaarium, korallid ja mürgiga otseselt kokku puutunud esemed toimetatud Paikre jäätmejaama, kus need viiakse ohtlike jäätmete utiliseerimisse,” ütles linnapea. “Tunnustan päästeameti ja eri osaliste koostööd selle õnnetusjuhtumi lahendamisel.”

Päästeamet tänab Pernova hariduskeskuse direktorit Kaire Mertsinit ja töötajaskonda, kelle otsustaval tegutsemisel suudeti suurem kahju ära hoida ja kes toetasid kogu saasteärastusprotsessi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles