Kolumn: Infotulvast eksiteele viidud

Martin Nõmm
, Tartu ülikooli doktorant
Copy
"Ei keegi, ei üleval juhtorganites ega ka all lihtrahva seas, pole harjunud praeguse aja infotulvaga. Kelle jalgealune või teadmine nii kindel pole, haarab kinni infost, mis tema niigi nihkes pilti toetab, kirjutab Martin Nõmm. 
"Ei keegi, ei üleval juhtorganites ega ka all lihtrahva seas, pole harjunud praeguse aja infotulvaga. Kelle jalgealune või teadmine nii kindel pole, haarab kinni infost, mis tema niigi nihkes pilti toetab, kirjutab Martin Nõmm. Foto: Andres G.adamson

Läinud aasta kevadel jäin uskuma valeinfot. 2020. aasta märtsis, paar päeva pärast eriolukorra kehtestamist läks liikvele kuulujutt, et kõik Eesti linnad keeratakse lukku ja Tallinnast väljuvatele maanteedele pannakse tõkked. Kohati olen tõesti hajameelsem kui krambirohtu komistanud kõuts, kuid toona jäin seda uskuma ka õnnetu juhuse tõttu.

Eriolukorra alguses ei osanud midagi ­oodata, ei maailmalõppu ega pääsemist, kuid valmisolek ükskõik milleks oli ilmselt kõigi meelel. Kuna lõppesid tegevused ja sulgusid asutused, polnud mul enam Tallinna asja ja mõtlesin naasta Rakverre. Kui asju pakkisin, saabus aga ühte mu grupivestlusesse sõnum.

Inimene, kellelt sõnum tuli, oli hea tuttav. Ta jagas kuvatõmmist, kus öeldi, et “kellegi” töökaaslane teab öelda, et kapost tuli info peatselt algava liikumiskeelu kohta. Kõik suletakse, nii et käige poes ja lahkuge, kuni saate. Tagantjärele on muidugi totter tunne, et seda uskuma jäin. Kuid healt tuttavalt ju ei ootaks valeinfot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles