Rahvaloenduse projektijuht: Kogu Eesti e-loendab end aasta lõpus

Copy
Statistikaameti 2021. aasta rahva ja eluruumide loenduse projektijuhi Liina Osila sõnutsi on selle aasta loenduse korraldamiseks ettevalmistustöid tehtud juba aastaid. 
 
Statistikaameti 2021. aasta rahva ja eluruumide loenduse projektijuhi Liina Osila sõnutsi on selle aasta loenduse korraldamiseks ettevalmistustöid tehtud juba aastaid.   Foto: Statistikaamet

Rahvaloendus tuleb sel aastal teisiti. Kui viimastel loendustel osalenud mäletavad loendaja külaskäiku ja tunnipikkuseid jutuajamisi, siis nüüd piirdub see igale inimesele kümneminutise veebiküsimustiku täitmisega. Tundub lihtne, kuid eeldab siiski põhjalikku ettevalmistust ja, mis peamine, iga inimese tahet.

Tõepoolest, e-loendus on tulnud, et jääda. Kui seekord kasutatakse rahvaloenduseks veel kombineeritud meetodit, siis edaspidi loodame üle minna täielikult registripõhisele loendusele, mis võimaldaks rahvaloendust kas või iga päev teha, seejuures inimesi tülitamata. Selle korraldamiseks ei piisa aga ainult registrite olemasolust või sellest, et riik ristkasutab andmeid, selle õnnestumine on kinni igas vastajas. Aasta lõpus algav rahvaloendus on esimene ulatuslik e-proovikivi nii süsteemide toimimisele kui ka inimeste e-valmisolekule.

Andmekogud teevad poole loendusest ise ära

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles