Heli Tooman: Appihüüd, loodetavasti mitte kurtidele kõrvadele

Heli Tooman
, Tartu Ülikooli Pärnu kolledži turismimajanduse dotsent
Copy
Spaa.
Spaa. Foto: Rene Türk

Lugesin Delfist 23. aprillil ilmunud Päevalehe lugu “Eesti spaaliidu tegevjuht: valitsus tegeleb spaasektori väljasure­tamisega, appihüüd on läinud kurtidele kõrvadele”. Lugu ise, aga ka võimalus vaadata nii selle kui teiste huvi äratanud lugude kommentaare ärgitas tekkinud emotsioone ja mõtteid kirja panema.

Spaaliidu tegevjuht Aire Toffer on ülimalt mures. Eesti spaaettevõtted on koroonapiirangute pideva muutumise tõttu kannatanud juba üle aasta ja valitsuse hiljutise otsusega jäävad spaad endiselt teadmata ajaks suletuks. Spaaettevõtted on suurtes raskustes ja otsivad lahendusi olukorras, kus riik neid ei toeta.

Toffer nimetab, kui palju on spaad kannatanud rahalist kahju: ainuüksi Eesti spaaliidu ettevõtted on kaotanud aastaga käibes 27 miljonit eurot ja maksnud seejuures riigile 6,6 miljonit makse. Kuid rahaline kahju pole veel sugugi kõik, mida spaa­ettevõtted ­viimase aasta jooksul kannatanud. ­Majandusliku kahju kõrval on need saanud suure mainekahju.

Teadusnõukoda on korduvalt meedias rääkinud suurest nakatumisest spaades talvisel koolivaheajal, mille kohta spaadel endal faktid puuduvad. Spaaliidu liikmed ootavad valitsuselt spaaettevõtetele toetusmeetme kehtestamist, et spaad oleks võimalik uuesti avada ja vahepealsed püsikulud tasuda. Inimesed on viirusest tüdinenud ja kindlasti on spaad koht, mille külastamist juba ammu oodatakse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles