Keit Kasemets: Emadepäeval ehib Iseseisvuse väljakut lipuvärvides lillevaip

Keit Kasemets
, Euroopa Komisjoni Eesti esinduse juht
Copy
Euroopa päev langeb tänavu emadepäevale ja tähtpäevade tähistamiseks tuuaks Pärnu kesklinna tuhandeid lilleõisi.
Euroopa päev langeb tänavu emadepäevale ja tähtpäevade tähistamiseks tuuaks Pärnu kesklinna tuhandeid lilleõisi. Foto: Elmo Riig

Selle aasta emadepäeval, 9. mail tähistame ühtlasi Euroopa päeva. On juba teine Euroopa päev keerulistes oludes. Vaktsinee­rimine kogub hoogu ja viiruse levik hakkab Eestis pidurduma, kuid kriis ei ole kaugeltki läbi. Seni on see toonud Euroopale keerulisima aja pärast teist maailmasõda, palju kriitikat ja rahulolematust. Ühiskonnad on suletud, majanduslangus seninägematu.

Aga leidub edulugusidki. Infotehnoloogiasektor on pakkunud välja kiireid lahendusi, kuidas elu ümber korraldada. Rahvusvahelises koostöös tehti vaktsiini väljatöötamise kiiruse maailmarekord. Vaktsiini tootmisvõimsuse suurendamine Euroopas ja üheskoos tehtud hanked võimaldavad suve lõpuks kaitse­süstida 70 protsenti meie mandri täis­kasvanutest.

Euroopa rohelise tõendiga, mis kinnitab vaktsineerimist, COVID-19 läbipõdemist või negatiivset testi, saab pandeemia lõpuni Euroopa Liidus reisida pea samamoodi kui ­enne kriisi. Kui viirus lõplikult taandub, pöördub Euroopa tagasi ­tavapärase vaba liikumise juurde ja tõendit ­pole enam vaja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles