PILDID JA VIDEOD ⟩ Animaator Josh Twist magas kaheaastasena riiulis kõlarite vahel, rokiklassika tümpsumas

Johanna Roos
, Ajakirjanik
Copy
Aarto Hiiemaa alias Josh Twist on sünesteet ehk tunneb, näeb ja kogeb värve, tundeid ja heli teistmoodi kui teised inimesed.
Aarto Hiiemaa alias Josh Twist on sünesteet ehk tunneb, näeb ja kogeb värve, tundeid ja heli teistmoodi kui teised inimesed. Foto: Johanna Roos

“Mäletan, kuidas leidsin suvilast vana paberitüki, millel oli kirjutis, kellegi käekiri. Järsku tundsin vanaema lõhna ja sain aru, et see ongi vanaema kirjutatud,” kirjeldab 31aastane animaator Aarto Hiiemaa alias Josh Twist, kuidas neurobioloogiline isepära – sünesteesia ehk mitmiktaju – on tema ellu toonud palju kummalisi seiku. Ent sealjuures kujundanud temast erilise kunstniku, kes suudab näha-maitsta helivõnkeid ja arvutada-kõnelda värvides.

Tänu erilisele kunstitunnetusele on Aarto teinud nime Eesti muusikatähtede nagu Nublu, Stefani ja Curly Stringsi seas. Tema multifilmilikud karakterid on ellu ärganud nii räpi- kui pärimusmuusikas, võtnud kuju riietel, videomängudes ja lastefilmideski.

Aarto sündis väga spirituaalsesse ja musikaalsesse perre: tema isa mängis kitarri, ema tegeles värvi- ja aurateraapiaga. Ja kui perepoeg oli ühe-kaheaastane, magas ta kõige magusamat und riiulis kahe kõlari vahel, kus mängis rokiklassika, näiteks AC/DC. “Arvan, et kui lapsena selliseid erinevaid meloodiaid magades kuulasin, arenes mu peas helilis-visuaalne pilt,” avaldab Aarto. “Ja mulle on näidatud fotodelt, et mu isa joonistas seintele vikarkaarevärvilisi pilvi. Ilmselt siis keskkonnast, kus üles kasvasin, tekkis mul selline aju eripära, et tunnetangi heli, kujundeid ja värve hoopis teistmoodi.”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles