parnu

Paarist said pagarid naabrite pärast

“Me teeme üldse peaaegu kõike koos,” ütleb Eva Soosaar. FOTO: Mailiis Ollino

Pärnumaa metsade vahel väikses Samliku külas asub suur maja, mille keldrist immitseb saialõhna. Tillu­keses aknata ruumis asub pagarikoda Samliku Pekker, kus valmivad hapusaiad, rukkileivad ja võised kuklid.

Artikkel on kuulatav
digipaketi tellijatele
Tellijale Tellijale

“Vanaisa ehitas selle ruumi pimikuks, sellepärast siin aknaid polegi,” selgitab Eva Soosaar, kes koos abikaasa Raidoga seisab ettevõtmise taga.

Kuid saiad ei hooli pime­dusest, nad kerkivad mühinal muusikakeskusest tulevate lugude taktis.

Paar tunnistab, et pagariks hakati naabrite pärast. Esialgu tehti leiba-saia oma tarbeks. “Siis aga ütles naaber, et pange üks leib meile ka ahju iga kord, kui küpsetate,” meenutab Eva. Sõna levis järgmiste naabriteni, Eva tädile Vändrasse, tädi kolleegide kõrvu ja nii see pall veerema läks. Lõpuks jäi ahi väikseks. Mahutas see ju vaid kaks saia. Küpsetamise kiirenda­miseks hangiti suurem ahi ja nüüd hakkab sellestki ­väheks jääma.

21.05.2021 25.05.2021
Loo tellimiseks pead olema sisse logitud Postimees kontole.
Logi sisse
Sul ei ole kontot?
Loo Postimees konto