Vambola Paavo: Välja pakkuda orkester

, ajakirjanik
Copy
Vambola Paavo leiab, et Eesti teeb kaitseväe orkestri koondamisega ennast maailma silmis naerualuseks ja annab idanaabrile järamiseks vabatahtlikult kondi hambusse.
Vambola Paavo leiab, et Eesti teeb kaitseväe orkestri koondamisega ennast maailma silmis naerualuseks ja annab idanaabrile järamiseks vabatahtlikult kondi hambusse. Foto: Mailiis Ollino

Otsus likvideerida kaitseväe ning politsei- ja piirivalveameti (PPA) puhkpilliorkester vallandas kirgede tormi. Kaitseväe puhkpilliorkestril on seljataga 102-aastane ­ajalugu. Vaid nõukogude võim lõpetas 1940. aastal selle tegevuse.

Punaarmeelasedki ei olnud nii kultuurivaenulikud kui meie nüüdsed poliitikud. Nõukogude armeel olid eliitorkestrid, kus mängisid professionaalsed muusikud, riiklik Aleksandrovi koor ja tantsuansambel. Me ei ole riigi väärilised, kui hakkame hävitama omaseks saanud sümboleid. Sõjaväeorkester on üks neist.

USA armeel, Bundeswehril ja idanaabril on orkestrid, milliseid võime vaid kadestada. Vaadakem videoid Bundeswehri muusikute esinemistest ja ihukarvad tõusevad püsti! Isegi polkovniku lesk ütles “Muhu monoloogides” legendaarsed sõnad – sõjaväemuusikat olgu! Seda on ajaloos hinnanud keisrid, kuningad ja tsaarid. Mitte ühelegi neist ei tulnud pähe paraadorkestreid likvideerida.

Eesti teeb ennast maailma silmis naerualuseks ja annab idanaabrile järamiseks vabatahtlikult kondi hambusse ning seda tehakse rõõmuga. Miinidest me ei loobu, rakettidest samuti, aga orkestri heidame üle parda. Rünnati nõrgemat ja nendeks said muusikud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles