Päästjad manitsevad korteriustele numbreid märkima (2)

Kristo Niglas
, Reporter
Copy
Kortermaja
Kortermaja Foto: Ants Liigus

Päästeamet tuletab meelde, et juba märtsist on kohustus kõikides kortermajades märgistada teekond välisuksest iga korterini: välisuks, korrused, vahe- ja korteriuksed. See kergendab päästjate tööd hädaolukorras.

Numbrid peavad olema kortermajade ustel ja korrustel ning ka büroohoonete korrustel. Kortermajade puhul tähendab see, et trepikoja välis- ja vaheuksed tuleb tähistada vastavate numbrivahemike ja korteriuksed vastava numbriga. Üle kolmekorruslistes majades markeeritakse vastava numbriga korrusedki.

Siseministri allkirjastatud määruse muudatus on tagasiulatuva jõuga ehk kohustus laieneb nii olemasolevatele kui alles ehitatavatele hoonetele. Tähistuse stiili ettekirjutatud ei ole, kuid numbrid peavad olema hõlpsalt nähtavad, leitavad ja selged.

Korrused ja uksed on vaja tähistada päästetöö tõhususe huvides, kui loeb iga sekund. “Oluline on leida võimalikult kiiresti õnnetuskoht, et päästa inimeste elu, tervis ja vara,” ütles päästetöö osakonna valmisoleku talituse juhataja Leho Lemsalu.

Kõige enam probleeme esineb vanemates magalarajoonides, kus hoonete numbrid puuduvad kas alaliselt või on eemaldatud renoveerimise käigus. Mõnel juhul on korterinumbrid muudetud ebaloomulikuks ja eiratud projekti.

Eesti korteriühistute liidu juhatuse liige Urmas Mardi selgitas, et korralik nummerdamine on kortermajas kahtlemata vajalik, eelkõige elanike endi huvides. “Nii leiavad soovitava trepikoja, korruse ja korteri kiirelt üles nii kiirabi- kui päästetöötajad, aga ka külalised. Ühistus võiks kokku leppida ühtse numbristiili – see jätab kortermajast tervikliku ja kauni mulje,” põhjendas Mardi.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles