Pärnumaa noortebändid on ühtlase ja hea tasemega

Andris Tammela
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kilingi-Nõmmest pärit ansambli Minu Akvaarium Anne Arrak, Romet Osipov, Karl-Markus Kohv ja Andres Alaru on noortebändide konkurssidel vanad tegijad.
Kilingi-Nõmmest pärit ansambli Minu Akvaarium Anne Arrak, Romet Osipov, Karl-Markus Kohv ja Andres Alaru on noortebändide konkurssidel vanad tegijad. Foto: PEETER KÜMMEL/SAKALA

Eesti iseseisvuspäeva eel selgub Endla teatri Küünis seitsmendat korda Pärnumaa parim noortebänd, mille tase on konkursi “Bändomaania” korraldajate teatel stabiilselt hea.

“Bändomaaniat” korraldava Pärnu kontserdibüroo juhatuse liikme Helen Erastuse teatel hakkab 23. veebruaril Pärnumaa parima noortebändi tiitlile võistlema kümme žürii väljavalitut.

Gümnaasiuminoored armastavad bändi teha

Erastuse ütlust mööda registreeris “Bändomaaniale” kokku 13 bändi, kelle seast finalistide väljavalimine oli üsna kerge.

“Bändide tase on keskmiselt hea ja midagi häbeneda ei ole,” märkis Erastus. “Samal ajal hakkas silma, et kümme finaali pääsenut olid väljajäänutest siiski märgatavalt paremad. Kolme ansambli puhul tuli juba esimestest taktidest välja, et nad võiksid veel veidi proovi teha ja järgmisel aastal tulla uuele katsele.”

Demode põhjal pääsesid tänavuse noortebändide konkursi finaali ansamblid Suund on Pluuto, Minu Akvaarium, The Skip, A3, The Raiders, Burning Inside, Voice of Voices, Facelift Deer, OL* ja Next To Flow. Peale selle esinevad Sütevaka Oma Klassibändide konkursil mitu aastat ilma teinud Odav Jaapani Hotell ja külalisena ansambel Kosmikud.

Pärnu kontserdibüroo projektijuhi Risto Tamme sõnade järgi on enamik konkursil osalevate bändide liikmeid gümnaasiuminoored. Vaid kahe ansambli liikmed käivad tema andmeil juba ülikoolis. Koolidest, mida bändid esindavad, nimetasid korraldajad Sütevaka humanitaargümnaasiumi kõrval ühisgümnaasiumi. Samuti tegutsevad ansamblid Raeküla ja Vana-Pärnu seltsi juures. Esindatud on maakondki.

“Rõõm on, et muusikaline pilt on läinud kirevamaks,” teadis Tamm. “Kuuleb nii metal’it kui progerokki.”

Nii Erastuse kui Tamme jutu järgi on märgata noorte muusikute liikumist bändide vahel, kuid lisandunud on uusi tegijaidki.

“Arvan, et ligi 40 protsenti on vanad tegijad, kes on juba mõnes bändis mänginud, ja 60 protsenti on uued,” pakkus Tamm.

Erastuse sõnade kohaselt on noorte muusikute oskustes selge areng. “Eks need, kes on Pärnus paiksed, arenevad siin paar aastat ja selge progress on näha,” leidis Erastus. “Konkursivorm on ju selline, mis paneb noori ennast arendama ja parima tiitlit püüdma.”

Noorte muusikute toetajaid napib

Kes tänavustest osalejatest võiks pälvida parima noortebändi tiitli, ei soovinud korraldajad ennustada, sest tase olevat väga ühtlane.

Erastuse kinnitusel on kohaliku noortebändide konkursi korraldamine endiselt üsna keeruline, sest üritusel napib toetajaid. Esialgu pani konkursile tänavu õla alla vaid Pärnu linn, mis toetab “Bändomaaniat” 3000 euroga. Sel nädalal lisandus toetajate nimekirja Pärnumaa omavalitsuste liit.

“Millegipärast, kui pöördume fondide poole, arvatakse seal, et küll bändide konkurss saab ise hakkama,” teadis Erastus. “Aga see ei ole nii. Tegu on ikkagi noorteüritusega, millele ei saa panna kõrget piletihinda. Esmased saajad fondidest on klassikalise muusikaga tegelejad, noortebändide konkurss on alahinnatud. Näiteks hasartmängumaksu nõukogult ei ole me viimasel kahel aastal saanud midagi.”

Korraldaja sõnade kohaselt üritatakse üritust seetõttu ellu viia kokkuleppeid sõlmides.

“Ürituse üks eesmärk on anda noortele muusikutele esinemisvõimalus, sest nii kvaliteetse heli- ja valgustehnikaga õnnestub neil harva esineda,” teadis Erastus. “See on noortele oluline võimalus. Neil ju napib niigi esinemisvõimalusi.”

Toetajate puudusel oli ohus mullune konkurss “Proovikas”, mis toimus lõpuks tänu eratoetusele võistlusvaba festivalina “Bändomaania”.

“Bändomaania” konkursil said osaleda kõik Pärnumaa ansamblid, mille liikmete vanus ei ületa 25 eluaastat ja mis esitavad valdavalt omaloomingut.

Konkurss toimub kahes voorus. Esmalt valis žürii demode põhjal välja kümme bändi, kes pääsesid teise vooru ehk finaali.

23. veebruaril Endla Küünis toimuval lõppkontserdil on igal finalistil 15 minutit esinemisaega. Ansamblite esinemist hindab žürii, kelle hulka kuuluvad noortebändide konkursi peakorraldaja Karl-Gustav Kello, Ultima Thule kitarrist Kalle Vilpu ja trummar Rauno Pella.

Konkursi peaauhinnaks on 700eurone kinkekaart muusikakaupluselt IS Music Team. Välja antakse väiksemaid mitterahalisi auhindugi. Muuhulgas pääseb üks konkursi finalistidest žürii otsusel otse konkursi “Noortebänd 2012” teise vooru.

Mullu toimunud esimesel “Bändomaanial” võitjat ei selgitatud, küll trooniti toona esinenud Pärnu bänd Sibyl Vane hiljem konkursi “Noortebänd 2011” võitjaks.


“Bändomaania 2012”

Finalistid:

Suund on Pluuto

Minu Akvaarium

The Skip

A3

The Raiders

Burning Inside

Voice of Voices

Facelift Deer

OL*

Next To Flow

Külalised:

Odav Jaapani Hotell

Kosmikud

Andmed: Pärnu kontserdibüroo

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles