Galerii ⟩ Endla teater pärgas 2020. aasta publikulemmikud

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy

Pärnu linnapea Romek Kosenkranius ja Endla teatri juht Roland Leesment kuulutasid välja ja andsid eile õhtul pärast “Hotell laibaga” etendust lavastajale ja näitlejatele üle Endla teatri publikupreemiad.

Endla külastajate lemmiklavastuseks valiti Enn Keerdi lavastatud mõrvakomöödia “Hotell laibaga”, lemmikmeesnäitlejaks Tambet Seling ning lemmiknaisnäitlejaiks võrdsete häältega Fatme Helge Leevald ja Kadri Rämmeld.

Märtsikuu jooksul toimunud publikulemmikute hääletusel said vaatajad oma lemmikuid valida seitsme 2020. aastal Endlas esietendunud lavastuse ja neis osalenud näitlejate seast.

Enn Keerdi lavastatud ja kaheksa saksa krimikirjaniku kirjutatud mõrvakomöödia “Hotell laibaga” esietendus 7. märtsil 2020 Endla teatri suures saalis, eile oli selle 22. etendus ja ühtlasi esimene õhtu, mil publik taas teatrit sai külastada ja nautida.

Publiku lemmiklavastuseks osutunud mõrvakomöödia “Hotell laibaga” lavastas Enn Keerd. Pildil näitlejad Indrek Taalmaa, Priit Loog, Fatme Helge Leevald.
Publiku lemmiklavastuseks osutunud mõrvakomöödia “Hotell laibaga” lavastas Enn Keerd. Pildil näitlejad Indrek Taalmaa, Priit Loog, Fatme Helge Leevald. Foto: Mats Õun/Endla teater

2003. aastast Endlas töötava Tambet Selingu pärgas publik lemmiku tiitliga Ilja rolli eest lavastuses "Nagu süldikeeduvesi" ja Ingolfi osa eest lavastuses "Hotell laibaga".

Kulinaarses düstoopias “Nagu süldikeeduvesi” tegi eriliselt meeldejääva rolli Tambet Seling.
Kulinaarses düstoopias “Nagu süldikeeduvesi” tegi eriliselt meeldejääva rolli Tambet Seling. Foto: Ruudu Rahumaru/Endla teater

2014. aastal Endla trupiga liitunud Fatme Helge Leevaldit tunnustasid vaatajad Jayashree rolli eest lavastuses “Hotell laibaga”, Catherine'i osa eest lavastuses “Vaade sillalt”, Alma rolli eest lavastuses “Nagu süldikeeduvesi” ning eri tegelaste kehastamise eest lavastuses “Härra Huu”.

Fatme Helge Leevald lavastuses “Vaade sillalt” Eddie kasutütre Catherine'ina. Pildil koos Jaan Rekkori ja Karin Tammaruga.
Fatme Helge Leevald lavastuses “Vaade sillalt” Eddie kasutütre Catherine'ina. Pildil koos Jaan Rekkori ja Karin Tammaruga. Foto: Eiliki Pukk/Endla teater

Samuti 2014. aastast endlalannade ridadesse kuuluvale Kadri Rämmeldile tõi publikulemmiku tiitli doktor Silke Hufenreutheri kehastamine lavastuses “Hotell laibaga”.

Teatrijuhilt võttis õnnitluse vastu Kadri Rämmeld.
Teatrijuhilt võttis õnnitluse vastu Kadri Rämmeld. Foto: Urmas Luik

“Hästi tore oli hääletustulemusi vaadates, et nimetati kõiki 2020. aasta uuslavastusi ja kõiki näitlejaid, kes meie eelmise aasta uuslavastustes kaasa tegid, ning rebimine oli üsna tihe,” lausus teatri dramaturg Anne-Ly Sova.

Tõsi, hääletanuid oli pisut vähem kui varasematel aastatel, sest märtsis, mil publikulemmikute valimine traditsiooniliselt toimus, ei saanud teater viirusepiirangutest tulenevalt ühtki etendust mängida ja hääletamine toimus vaid veebi teel. Samal ajal annab see internetihääletus ehk isegi puhtama-ausama tulemuse, sest hääletaja pidi oma lemmikute valimiseks ekstra pingutuse tegema – minema ja täitma veebis ankeedi.

Lemmiklavastuse "Hotell laibaga" lavastas Enn Keerd (vasakul).
Lemmiklavastuse "Hotell laibaga" lavastas Enn Keerd (vasakul). Foto: Urmas Luik

Eriti tore oli, et publik aitas selgi ajal, kui etendusi ja vahetut suhtlust ei toimunud, teatrikollektiivil indu hoida. Sova tõi hääletusankeedi täitnute kommentaaridest välja mõne: “Pidage vastu! Olete lemmikteater!”, “Emotsioon, mida pakute, on super”, “Oi, kuidas ootan seda aega, mil teater jälle uksed lahti teeb ja mäng algab!”, “Suur kummardus “Abordi” lavastajale – nii põnevalt lavastatud. Carmen Mikiveri ja Sten Karpovi ümberkehastumise võime oli vapustav. Mikiver ei väsi üllatamast, nii eripalgelised rollid. Minu lemmiknaisnäitleja Endlas. Palju jõudu ja jaksu talle.”

Publiku lemmikute edetabel

Lemmiklavastus (esikolmik, hääled protsentides):

33,9% “Hotell laibaga” (lavastaja Enn Keerd),

25,9% “Vaade sillalt” (lavastaja Priit Pedajas),

12,1% “Tango” (lavastaja Ingomar Vihmar).

Lemmikmeesnäitleja (hääled protsentides):

15,2% Tambet Seling (Ingolf “Hotell laibaga”, Ilja “Nagu süldikeeduvesi”),

13,8% Jaan Rekkor (Eugeniusz “Tango”, Eddie Carbone “Vaade sillalt”),

12,1% Priit Loog (Horst “Hotell laibaga”, Marco “Vaade sillalt”, eri rollid “Härra Huu”),

12,1% Indrek Taalmaa (Hajo “Hotell laibaga”).

Lemmiknaisnäitleja (hääled protsentides):

15,2% Fatme Helge Leevald (Jayashree “Hotell laibaga”, Alma “Nagu süldikeeduvesi”, Catherine “Vaade sillalt”, eri rollid “Härra Huu”),

15,2% Kadri Rämmeld (Silke “Hotell laibaga”),

11,6% Helene Vannari (Tädike “Hotell laibaga”),

11,2% Karin Tammaru (Selma “Nagu süldikeeduvesi”, Beatrice “Vaade sillalt”).

Andmed: Endla teater

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles