Indrek Tammekänd: Kormoran – maailma kõige väärtuslikum lind (2)

Indrek Tammekänd
, loodusväärtuste ekspert
Copy
Tänavu Anõlaiul pildile jäädvustatud pärismaine liik kormoran toidab tibusid suuresti võõrliigi ümarmudilaga.
Tänavu Anõlaiul pildile jäädvustatud pärismaine liik kormoran toidab tibusid suuresti võõrliigi ümarmudilaga. Foto: Indrek Tammekänd

Kummaline, et armastada, hoida ja kaitsta oskame vaid kaduvaid või kadunud liike. Tõenäoliselt õpiksime kormorani uuesti armastama siis, kui ta taas harulduseks muutub. Inimeste biomass on juba 30 korda suurem kõikide looduslike lindude kogukaalust. Meid on tõesti palju. Huvitav, kuidas me ennast armastada oskame? Loodan, et oskame. Ja mitte ainult ennast.

Esimesed teadmised kormoranide kohta sain poisikesena vanu Eesti Looduseid lugedes, 1978. aasta kolmandas numbris kirjeldati haaravalt selle erilise linnuperekonna liike. Kunagi on kormorani peetud maailma kõige väärtuslikumaks linnuks, sest Lõuna-Ameerikas ja Aafrikas on kormoranisaared olnud väetisena kasutatava ­väljaheiteladestu maardlad.

Soodustamaks kormoranide pesitsemist, on neis piirkondades piiratud kalapüüki ja kormoranidele rajatud isegi pesitsussaari. Rangelt keelati igasugune linnukolooniate häirimine. Andide mäestiku jalamil sõltus aastasadu põllumajandus kormoranisaarte väetisest ja väidetavalt mõisteti seal pesitsuskolooniate häirijad isegi surma.

Põhjapoolkeral ei ladestu kormo­raniguaano sademerohkuse tõttu ja nende lindude kaudu ei taibata otsest kasu teenida. Küll aitab meil kormoranide väljaheide taastada meresaarte avatust, mis hoopis suurendab laidude taimes­tiku ja linnustiku mitmekesisust.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles