Loovlinnakusse, mannekeenide ja värvipottide keskele seadis end esimesena sisse ameeriklane

Johanna Roos
, Ajakirjanik
Copy
Steve ­Vanoni loovlinnaku stuudios valmivad uued kunstitööd.
Steve ­Vanoni loovlinnaku stuudios valmivad uued kunstitööd. Foto: Johanna Roos

Vanast Pärnu ­õlletehasest mööda jalutades kuuleb aknapiludest tolmuimeja müra ja tunneb saepurulõhna – sündinud on loovlinnak, kuhu luuakse juba viimased paar nädalat hubast kunstnike­pesa. Hoonekompleksis kõrguvad veel madratsite ja diivanite virnad, põrandatel veerevad värvikuulikesed ja nurgas vedelevad eelmise sajandi ajalehed, ent ­juba ongi sisse kolinud üheksa loome­inimest, üks neist ameeriklasest tegevuskunstnik, saksofonist ­Steve Vanoni.

Toad on üles vuntsitud kunstnike enda äranägemise järgi ­väga koduseks ja mõnusaks. Nii on Vanonilgi ühes majatiivas tuba, kus ta saab ööbida, ja teine, kus värvidega möllata. Magamistoas ei maga kunstnik sugugi üksi: üht seina kaunistab oma kümme plastmannekeeni, millest tulevikus saavad omanäolised skulptuurid. Põrandat katab aga õlletehase asunikest maha jäänud suur punane vaip.

Kuigi loovlinnakus on Vanoni uus resident, kolis Californias Sacramentos sündinud ja kasvanud, pea 25 aastat kunstiõpetaja ametit pidanud taidur ja muusik Maarjamaale juba kümmekond aastat tagasi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles