TASKUHÄÄLING ⟩ Reisijutud: matkaentusiast tegi juhuse läbi Eestile tiiru peale

Pärnu Postimees
Copy
Metsa matkarada kulgeb Eestist Lätti Haanjas Loogamäel mööda kitsast metsarada mis pole autoga läbitav.
Metsa matkarada kulgeb Eestist Lätti Haanjas Loogamäel mööda kitsast metsarada mis pole autoga läbitav. Foto: Jyri Pitkänen

Järjekorras 14. Pärnu Postimehe taskuhäälingu “Sõnu ei söö” jaos usutleb Pärnu Postimehe ajakirjanik Meelis Kalme oma kolleegi ning suure kogemusega kirglikku matkaentusiasti Merle Rallmanni.

Rallmann lõpetas hiljaaegu oma eelmisel sügisel alustatud suurprojekti ehk mööda Ranniku ja äsja valminud Metsa matkarada Riiast Tallinna ja Tallinnast Riiga jalutamise: kokku umbes 1900 kilomeetrit. Muuseas, teadaolevalt oli ta esimene matkaja, kes koroona tõttu veel ametlikult avamata Metsa matkatee täies pikkuses läbis, niisiis oli tal võimalus rada katsetada ja selle loojatele tagasisidet anda.

“Kui näiteks midagi oli kaardile märkimata jäänud, mõni pood või öömaja, või kui mõni vaatamisväärsus oli valesse kohta märgitud. Seda tuli paaril korral ette,” meenutas rändur. Ta kinnitas, et julgeb uut matkateed kõigile soovitada: kogenud matkahundina sattus temagi ikka ja jälle sellistele lõikudele, mis Eesti loodust täiesti uue nurga alt näitasid.

Merle Rallmann on rännanud nii üksi kui kamraadidega, ent leiab, et üksi näeb rohkem.
Merle Rallmann on rännanud nii üksi kui kamraadidega, ent leiab, et üksi näeb rohkem. Foto: Mailiis Ollino

Rallmann meenutas saates, et sellise ettevõtmiseni jõudis ta täiesti juhuslikult ega pidanud esiti üldse plaani sügisest kevadeni pea igal nädalavahetusel matkateed ette võtta. Kuid ta tunnistas, et ju oli rännukihk suur. Varem oli ta juba neljal korral läbinud eri Camino de Santiago palverännuteid, pikim neist 1000 kilomeetri pikkune. Plaan oli eelmiselgi aastal minna, paraku jäi see kavatsus koroona tõttu katki, mistõttu tuli asendustegevus leida.

Ränduri sõnutsi on matkamine eriti praegusel koroonaajal paljudele kättesaadav, vaimselt lõõgastav ja füüsiliseltki kasulik tegevus. Tema sõnutsi tasuks algajatel matkalistel end proovile panna pigem lühematel radadel ja kodule lähemal ning koos seltsilistega. Kui aga kilomeetrid enam ei kohuta, on üksinda ette võetud matkateed justkui terapeutilise mõjuga, nagu kinnitas Rallmann.

Matkapisikuga nakatunud Pärnu Postimehe ajakirjanik Merle Rallmann võttis koroonapandeemiast tingitud reisikeelu ajal ette talvise rännutee kodumaal.
Matkapisikuga nakatunud Pärnu Postimehe ajakirjanik Merle Rallmann võttis koroonapandeemiast tingitud reisikeelu ajal ette talvise rännutee kodumaal. Foto: Erakogu

Kuula Pärnu Postimehe taskuhäälingut "Sõnu ei söö" ka Spotifyst!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles