Ilm kisub kuumaks. Mõnusa olemise kõrval ei tasu unustada ohutust

Pärnu Postimees
Copy
Pärnu rand, promenaad
Pärnu rand, promenaad Foto: Mailiis Ollino

Riigi ilmateenistus prognoosib järgnevateks päevadeks üle 30kraadist sooja. Palava ilmaga tuleb meeles pidada ohutust, unustada ei tohi lähedasi ega lemmikloomigi.

“Selleks, et kuumus liiga ei teeks, tasub kanda heledaid riideid ja peakatet, keskpäeval püsida varjus ja hoida aknad suletuna, sest väljas on õhk palavam kui toas. Palavaga tasub juua rohkesti vett, sest keha vedelikukadu on suurem kui tavaliselt,” rääkis päästeameti vastutav korrapidaja Meelis Mesi.

Peale iseenda ohutuse tuleb hoolitseda selle eest, et eakad lähedased ei satuks hätta. Unustada ei tohi lemmikloomigi. “Päikese käes seisva auto temperatuur tõuseb minutitega. Seetõttu ei tohi suletud akendega autosse jätta ei lapsi ega lemmikloomi,” tuletas Mesi meelde.

Kuna viimased nädalad on olnud soojad ja kuivad, on loodus tuleohtlik. Ilmateenistuse tuleohukaardi andmetel valitseb praegu Eestis keskmine ja suur tuleoht, mistõttu peab järgima kõiki tuleohutusreegleid, sest tulekahju puhkemiseks piisab vähesest.

Iseäranis tähelepanelikult tuleb rannas jälgida lapsi, sest nende ohutunnetus on sageli nõrgem kui täiskasvanutel.

Meelis Mesi

“Lõke tuleb teha hoonetest, metsast ja põlevmaterjalist vähemalt kaheksa meetri kaugusele ja ettevalmistatud pinnasele ning lõkke ümbrus tuleb hoida süttivast materjalist puhtana. Tuld tohib teha ainult tuulevaikse või tuuletu ilmaga ja kindlasti hoida lõkke lähedal esmaseid kustutusvahendeid – ämbritäis vett või tulekustuti. Lõket ei jäeta hetkekski järelevalveta,” kordas Mesi üle ohutu lõkke põhireeglid ja lisas, et vähimagi kahtluse puhul peaks tuletegemise jätma aega, kui tuleoht väiksem.

Ohutust tuleb meeles pidada ka veemõnusid nautides. “Suplema tasub minna juba eelnevatest aastatest tuttavasse kohta. Kindlasti tasub ujuma minna koos sõbra või lähedasega, et vajadusel oleks abi lähedal. Kõige kindlam on ujuda kalda lähedal, nii et jalad põhja ulatuksid. Iseäranis tähelepanelikult tuleb rannas jälgida lapsi, sest nende ohutunnetus on sageli nõrgem kui täiskasvanutel. Seetõttu tuleb lastele juba aegsasti selgitada veega kaasnevaid ohte,” ütles vastutav korrapidaja. Unustada ei tohi tõsiasja, et alkohol ja vesi ei käi kokku – suplejale võib saatuslikuks saada isegi väike kogus lahjat alkoholi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles