Vargad ei puhka: puhkusele minnes sulgege aknad ja uksed

Meelis Kalme
, reporter
Copy
Kui esemed jäetakse valveta või uksed-aknad lahti, on varaste eest pool tööd juba tehtud.
Kui esemed jäetakse valveta või uksed-aknad lahti, on varaste eest pool tööd juba tehtud. Foto: Urmas Luik

Puhkusteaeg viib inimesed kodust eemale, ent enne lahkumist tuleb enda vara kaitsmiseks veenduda, et uksed oleks lukus ja aknad suletud ning varga elu võimalikult keeruliseks tehtud.

Sel aastal on politseile kümneid kordi teatatud vargustest, mis pandi toime avatud ukse või akna kaudu.

Selle aasta viie kuuga registreeriti vargusi eluruumidest 108, mida on 32 võrra vähem kui mullu. Avatud uste ja akende kaudu pandi eelmisel aastal toime 46 vargust, tänavu viie kuuga aga 14. Enim toimetavad pikanäpumehed Harju-, Ida-Viru- ja Pärnumaal.

“Lukustamata uks, lahtine aken või sealt paistvad väärtuslikud esemed ahvatlevad vargaid, seega hoiab väike käeliigutus, et uks lukustada või aken sulgeda, ära palju meelehärmi. Tihtilugu jätavad vargad sellised kohad meelde ja teavad, kust väärtuslikku vara otsida. Vargusi pannakse enim toime just nädalavahetusel, kui suureneb tõenäosus, et pererahvast ei ole kodus,” ütles politsei- ja piirivalveameti (PPA) ennetuse ja süüteomenetluse büroo juhtivspetsialist Gerli Grünberg.

Kui esemed jäetakse valveta või uksed-aknad lahti, on varaste eest pool tööd juba tehtud. “Meie ise saame vastutada selle eest, et võtame kasutusse kõikvõimalikud võtted, et varaste tööd raskemaks teha. See tähendab näiteks valgustusse, valvekaameratesse ja signalisatsiooni investeerimist. Paljudes kohtades üle Eesti on aktiivne naabrivalve, seega tasub häid suhteid hoida naabritega ja uurida võimalusi naabrivalvega liitumiseks,” lisas Grünberg.

Varaste tähelepanu tõmbavad enim sularaha, tööriistad, hoovi või koridori jäetud lukustamata jalgrattad, ehted, arvutid ja muud seadmed, mida saab kergesti kaasa viia ja maha müüa. Politsei tuletab meelde, et kui katkine aken või lahtine uks annab märku, et koju on sisse murtud, tuleb kohe kutsuda politsei, helistades hädaabinumbril 112.

Soovitused vara ja kodu hoidmiseks

  • Lukustage välisuks ka siis, kui olete kodus.
  • Kui kodust lahkute või magama lähete, sulgege aknad ja lukustage uksed.
  • Veenduge enne oma vara juurest lahkumist, et see on turvalises kohas (näiteks jalgrattad ja muruniiduk lukustatud ja võimalusel valvega kuuris).
  • Ärge jagage sotsiaalmeedias avalikult oma reisiplaane ega infot, et viibite parasjagu pikemat aega kodunt eemal.
  • Vaid üheskoos saab luua turvatunnet. Tundke oma naabreid ja kaaluge koos nendega naabrivalvepiirkonna loomist. Head suhted naabritega aitavad rahuliku südamega kodust eemal viibida ka pikema aja vältel ja nautida puhkust. Seega, olles kodust pikemalt ära, teavitage sellest usaldusväärseid naabreid ja paluge neil aeg-ajalt teie postkasti tühjendada.
  • Märgistage teile väärtuslikud esemed (näiteks tööriistad, jalgratas, kodumasinad), tehke neist fotod ja salvestage kindlasse kohta. Märgistatud esemeid on varastel raskem edasi müüa ja hiljem on asjade omanikke varga tabamisel lihtsam tuvastada.
  • Vargusi aitab ära hoida see, kui paigaldate valveseadmed või kasutate turvafirma teenuseid.
  • Hoidke autovõtmeid toas kindlas kohas, näiteks metallist või fooliumiga vooderdatud karbis. Ärge hoidke võtmeid välisukse ega akende läheduses.
  • Kui märkate elukoha lähistel kahtlast liikumist või tegevust nii päevasel kui öisel ajal, andke sellest kohe teada politseile, helistades numbril 112.
Andmed: PPA
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles