Loomahuvilise teekond Pernova loodusmajast džunglisse

Anete Kruusmägi
Copy
Asjaolude kokkulangemisel Tallinna loomaaia kollektsioonijuhiks sattunud Tõnis Tasane pole zoosse tulekut kahetsenud, sest valdkond on väga lai ja loomi, kellega on vaja tegelda, väga palju.
Asjaolude kokkulangemisel Tallinna loomaaia kollektsioonijuhiks sattunud Tõnis Tasane pole zoosse tulekut kahetsenud, sest valdkond on väga lai ja loomi, kellega on vaja tegelda, väga palju. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Pärnus kasvanud Tõnis Tasane hakkas loomade vastu huvi tundma juba lapsepõlves. Kõik olendid, mis ta leidis ja kätte sai, tõi koju. Suvel lehepoisina Pärnu Postimehe müügist saadud raha eest ostis endale mao. Uudishimulikul poisil oli küsimusi rohkem kui vastuseid ja nii mööduski ta lapsepõlv eri loodusringides loomade kohta üha uusi teadmisi hankides. Loomuliku jätkuna tulid bioloogiaõpingud Tartus. Nüüdseks püüab mees putukaid vihmametsades, põgeneb elevandi eest savannis ja töötab Tallinna loomaaias kollektsioonijuhina.

Rääkige palun oma kollektsioonist. Mida te kogute?

Võiks öelda, et mul on zooloogiline erakollektsioon. Ma kogun põhiliselt putukaid. Praegu, loomaaiatöö kõrvalt teen seda vähem: aega pole. Aga mind on alati huvitanud igasugune loodus. Ma olen väiksest peale kogunud puuseeni, taimi. Mul on kodus igasuguseid mineraale, teokarpe ja muudki huvipakkuvat.

Milline on teie kõige mahukam kogu?

Putukad. Nad ei võta väga palju ruumi. Ühte karpi võid panna 100 liblikat ja mitusada sääske. Ma sääski üldiselt ei kogu. Kui panna päris suuri, peopesasuurusi liblikaid, siis neid mahub viis kuni kümme.

Ma pole kokku lugenud, aga hinnanguliselt on mul 10 000 putukat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles