Koit Brinkmann: Kui poliitik vahetab aususe juudaseeklite vastu

, Äripäeva ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koit Brinkmann.
Koit Brinkmann. Foto: PP

Tutvudes Pärnu eelmise linnapea Mart Viisitamme telefonikõnede salvestustega kohtutoimikutes, tekkis korraga nii hirm kui tülgastus.

Tülgastav oli teada saada, kuidas Eesti neljanda linna esimene mees ei olnud oma otsustes vaba ega tegutsenud mitte linnakodanike, vaid hoopis ühe või teise linnas ärihuve omava ettevõtja huvides. Hirmu tekitab, kui paljude poliitikute või ametnike jaoks on selline käitumine igapäevane.

Võiks arvata, et noortekogust Keskerakonna tegevsekretäriks ja sealt Pärnut juhtima saadetud Viisitamme käitumine on erandlik. Kuid Viisitammest on kõigest ühe aastaga kujunenud süsteemi produkt. Süsteemi, mis ei mõista kunagi liikmete ebaeetilist käitumist hukka.

Isegi kui selline käitumine tuleb ilmsiks aastaid hiljem, on süsteemikaaslaste suud lukus. Sest ei saa ju kritiseerida kamraadi, kes käitub nagu paljud teised tema ümber. Teda võetakse kui õnnetut ohvrit, kes jäi kogemata vahele.

Mõjuvõimu rahaks vahetamine on selles süsteemis avalik saladus ja paljudel äratehtud asi. Kui noorpoliitik teeb esimesi samme poliitikas ja näeb, et vanemad kolleegid lasevad ärimeestel arveid kinni maksta, ja kui neile ärimeestele tehakse vastutasuks soodustusi, kuidas peaks ta käituma? Kui tahad tegijaks saada, siis ikka samamoodi. Ja tekibki arusaam, et poliitikas peavadki asjad nii käima.

Ärimehel on samuti kasud sees. Need summad, mida poliitikud küsivad, ei võta hinge kinni, neid saab ettevõtte kuludesse kanda ja avalikkus ei tea temast kui erakonna toetajast mitte midagi. Ehk kui poliitik teeb kellegi äri edendamiseks mõne otsuse, ei ole seda võimalik kuidagi raha andmisega seostada.

Kohus Viisitammel süüd ei tuvastanud ja kuuldavasti on ta praegu Rein Kilgi juures tööl. Kilgi osalusega Pärnu Stividorid oli üks Viisitamme valimiskampaania ja reiside rahastaja. Pole sel poliitiku elul häda midagi, võivad uued noorpoliitikud praegu kõrvalt vaadates arutleda. (Koit Brinkmanni artikkel ilmub koostöös Äripäevaga.)

Vt ka: “Ettevõtjad rahastasid salaja Viisitamme”, PP 21.02. ja “Kink Viisitammele: Tiri see kuradi osakonnajuhataja enda juurde!”, PP 1.02.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles