Trenn peaks olema tasakaalus

Andris Tammela
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Treeningud peaksid olema tasakaalus. Pildil Tervise Paradiisi treeneri Kätlin Erkmanni juhendatav BodyPump.
Treeningud peaksid olema tasakaalus. Pildil Tervise Paradiisi treeneri Kätlin Erkmanni juhendatav BodyPump. Foto: URMAS LUIK/PRNPM/EMF

Kuigi minul kipub olema kõige keerulisem leida mõistlik nädalane treeningtundide arv, tuleks kindlasti jälgida treeningu tasakaalustust.

Viimase kuu nädalad on mul möödunud üsna erinevate treeningmahtudega. Kuigi alustasin oma eksperimenti juba kolm kuud tagasi, ei ole ma endiselt leidnud seda optimaalset piiri, kui palju on minu jaoks sobiv nädalas trenni teha.

Kui novembris alustasin, koostas Tervise Paradiisi treener Jaana Junson mulle nii treening-, kui toitumiskava. Kui toitumiskavast kinnipidamine ei ole siiani erilisi probleeme valmistanud, siis treeningkavast pidasin ma kinni vist ainult esimese kuu. Ikka juhtub, et mingi asi viskab üle. Hoopis hullem, kui hirmus trennikihk tuleb peale.

Nii kogunes mul jaanuari nädalatel treeningtunde üsna erinevalt. Oli nädal, mil tegin seitse päeva jutti midagi, siis tuli vahele vaiksem nädal ja pärast seda kütsin nädalaga kümme tundi. Sel nädalal on jälle tegu, et kuus tundigi kokku saada.

Minu jaoks on need mõlemad kaks parajat äärmust. Kui treeningtunde tuleb rohkem, võib olla kindel, et millalgi tuleb piir ette ja üsna ootamatult viskab rahvakeeli “kopa ette”. Siis kulub üks-kaks puhkepäeva marjaks. Kui on vaiksem nädal, tekib jälle tohutu rahuldamist vajav liikumisvajadus, mis paneb mind rahmeldama ja tegevust otsima. Ilmselt on mu optimaalne koormus seal vahepeal.

Jaana mu rahmeldamist muidugi heaks ei kiida. Tema jälgib hoopis rohkem, et mu treeningkavas oleks nii jõutreeninguid kui aeroobset trenni ja venitusi koormust saanud lihastele. Samuti ei tohi kõigis trennides end maksimaalselt ära kurnata. “Igas nädalas peaks olema 1-2 puhkepäeva taastumiseks,” märkis Jaana.

„Nädala alguses võiks olla raskem ja siis teha kergemini,“ seletas Jaana Junson. „Teha näiteks kaks trenni jõudu ja siis kaks trenni aeroobset. Enne nädalavahetuse puhkepäevi võiks aga teha ühe tühjendustreeningu. Oluline on vaadata, et kõiki trenne ei tehtaks viimasel piiril. Samuti on tähtis pärast trenni lõppu korralikult venitada. Asjad peavad olema tasakaalus.“

Jaana pani kõigile südamele, et praeguste ilmadega tuleb igal juhul end soojalt riidesse panna. Katmata peaga ei ole mõistlik isegi prügiämbrit välja viia, kuigi see käib kiiresti. Külm on salakaval.

Olgu, kuidas on, igatahes mu pooleks aastaks plaanitud treeningkava on andnud juba esimese kolme kuuga märkimisväärseid tulemusi. Võiksin juba praegu tänada nii Jaana Junsonit kui Tervise Paradiisi ja teatada silmagi pilgutamata, et soovi korral, visa trenni ja õige toitumisega ei ole enda spordiklubis paremasse vormi saamine ja kaalulangetamine mitte mingisugune probleem.

Mu kehakaal langes sel nädalal pärast neljapäevast squash'itrenni (mis on ainus, mida teen väljaspool Tervise Paradiisi) juba alla 87 kilogrammi (alustades oli 101,6). Kuigi selles suhtes olen siiski natuke skeptiline, sest kaotan squash'itrennis iga kord vähemalt 1,5 kg, millest vähemasti osa kipub hiljem tagasi tulema. Aga ma isegi ei mäleta, millal ma viimati nii vähe kaalusin.

Eks näis, milline ma maikuus välja näen, kui Jaana minuga lõpetab.

Mul on rõõm tõdeda, et mu trenniblogimine on nakatanud mitut mu tuttavat, kes on seadnud endale isiklikud ja üldsegi mitte tagasihoidlikud eesmärgid. Loodan, et neilgi õnnestub oma plaanist kinni pidada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles