Kristina Kukk: Lapse esimene töökogemus olgu tore

Kristina Kukk
, lastekaitse liidu kommunikatsiooni- ja koostöökoordinaator
Copy
Lastekaitse liit tuletab tööandjatele meelde: noori tööle võttes on oluline jälgida, et tööd tehes ei saaks kahjustada laste ja noorte tervis.
Lastekaitse liit tuletab tööandjatele meelde: noori tööle võttes on oluline jälgida, et tööd tehes ei saaks kahjustada laste ja noorte tervis. Foto: Erakogu

Käes on aasta oodatuim aeg. Koolides on seljataga aktused ja õpilased on lubatud teenitud suvepuhkusele. Kui osa lapsi ja noori kasutab seda aega selleks, et laadida oma akusid, siis teised võtavad suvevaheaega kui väljavaadet teenida taskuraha. Lastekaitse liit tuletab siinkohal tööandjatele meelde: noori tööle võttes on oluline jälgida, et tööd tehes ei saaks kahjustada laste-noorte tervis, et neid koheldaks seaduses ette nähtud tingimustel ega diskrimineeritaks ea tõttu.

Esile saab tõsta tööandjaid, kes arvestavad seaduses kehtestatud erisusi laste ja noorte palkamisel ja on valmis andma neile võimaluse teenida eakohase tööga omale taskuraha. Samal ajal paneb nördima, et Eestis on siiani tööandjaid, kes arvavad, et lapsi saab tööl ekspluateerida, pakkudes neile väiksemat töötasu, või koguni kasutada neid kui tasuta tööjõudu. Näitena saab tuua ühe kõrtsmiku tõdemuse hiljutises Eesti Päevalehe artiklis, et noori on hea tööle võtta, kuna neile saab vähem palka maksta. On väga oluline, et täiskasvanud – olgu siis tööandjana või lapsevanemana töötamiseks nõusolekut andes – mõistaksid, milline töö sobib lapsele. Me ei räägi siin ainult sellest, kas töö on füüsiliselt raske, vaid sellestki, kas see ohustab alaealise kõlblust.

On väga oluline, et täiskasvanud – olgu siis tööandjana või lapsevanemana töötamiseks nõusolekut andes – mõistaksid, milline töö sobib lapsele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles