Valter Parve: Jäämäed sulavad. Kuidas saame meie seda peatada?

Valter Parve
, Tartu Ülikooli Pärnu kolledži õpetaja
Copy
Toidupoe külastamisel tekib suures koguses plastpakendeid.
Toidupoe külastamisel tekib suures koguses plastpakendeid. Foto: Tairo Lutter

Ükspäev nädala sees aiatööks sobivat lühikeste varrukatega särki otsides jäin hätta: kõik on heledad, pidulikud. Ju siis oli teist­suguste aeg koduses garderoobis otsa saanud. Töö tahtis tegemist ja saigi valitud ihukate, millega kõlbaks linnapea vastuvõtulgi osaleda. Abikaasa oli sellisele lahendusele resoluutselt vastu ja nii tuligi mul minna ostma midagi sobivamat.

Pärnus on mitu hea valikuga taaskasutuspoodi ja ühest sellisest saingi omale vajaliku, seda väga soodsa hinnaga. Nüüd polegi vaja minule mõnes arenguriigis selle tarvis puuvilla kasvatada, kangast kududa, uut särki õmmelda ja seda meritsi või muud moodi tuhandete kilomeetrite tagant siia sõidutada.

Suur hulk teadlasi (on vastuvaidlejaidki) väidab, et kliima soojeneb väga kiiresti ja oodatavad tagajärjed puudutavad meid kõiki: merevee tõus, tormide sagenemine, toidutootmiseks sobiva põllumaa kahanemine, kliimapagulus. Selle kõige üks põhjusi on ületarbimine ühes raiskamisega. Igaüks saaks sellele oma tagasihoidlikul moel vastu hakata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles