Kihnus hättasattunu jõuab paadiga kiiremini üle kui kopteriga

Silvia Paluoja
, vabakutseline ajakirjanik
Copy
Argielu Kihnu saarel, kus vabatahtlikud merepäästjad Jana Ruubel ja Paal Põlluste aitavad SA Saarte Liinide kaatrile mandril kiire abi vajajat, paremal on patsienti saatev PERHi meedik Martti Kask, sest regionaalhaiglast käivad arstid turismi tippajal saarel nii-öelda kodukorda.
Argielu Kihnu saarel, kus vabatahtlikud merepäästjad Jana Ruubel ja Paal Põlluste aitavad SA Saarte Liinide kaatrile mandril kiire abi vajajat, paremal on patsienti saatev PERHi meedik Martti Kask, sest regionaalhaiglast käivad arstid turismi tippajal saarel nii-öelda kodukorda. Foto: Urmas Luik

Häirekeskus saab suvise pööripäeva eel veidi pärast kella kaheksat õhtul teate Kihnus insuldikahtlusega mehest, kohalikud kiirabi parameedikud seavad kiire abi vajaja kohe transpordivalmis ja jäävad ootama Tallinnast väljasaadetavat pääste­kopterit. Politsei- ja piirivalveameti (PPA) meditsiinilendudeks kasutatav kopter maandub Kihnus kell 23, sealt edasi, olenevalt patsiendi seisundist, kestab lend Tallinna 45 ja Pärnu 20 minutit.

Kihnlased arvestavad, et paadiga oleksid nad hädalise saanud paarikümne minutiga üle vee toimetada Munalaiu sadamasse sinna vastu kihutanud Pärnu kiirabi autoni ja enne kella 22 olnuks ta Pärnus haiglas. Patsient lennutatakse Põhja-Eesti regionaalhaiglasse (PERH). Õnneks on tegemist kergemakujulise insuldiga.

See on näide 20. juuni õhtust, kuid neid võiks tuua ridamisi küsimusega, mis peaks juhtuma, et riik, valitsus või riigikogu näeks eelarves ette raha Kihnu sadamas paikneva kanderaami mahutava, pealt kaetud ja turvalise kiirpaadi ostuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles