Mehised kehad ja piinatud naised: Pärnu Kunstisuvi tõstatab valusaid ja olulisi küsimusi

Copy
Nüüdisnaise kujutamist lahkab Valeria Secchi, kes segab oma värvikates portreedes 1950ndate Ameerika koduperenaistega seotud imagoloogiat ja tänapäevast Instagrami ikonograafikat. Pildil kuraator Marian Kivila.
Nüüdisnaise kujutamist lahkab Valeria Secchi, kes segab oma värvikates portreedes 1950ndate Ameerika koduperenaistega seotud imagoloogiat ja tänapäevast Instagrami ikonograafikat. Pildil kuraator Marian Kivila. Foto: Alar Raudoja

Pärnus läks taas käima Kunstisuvi, mis kannab märgilist tähendust – nimelt toimub suvine kunstifestival juba 20. korda ja tähistab kahe rahvusvahelise näituse ja ühe Eesti kunstilukku vaatava projektiga väärikalt oma juubelit.

Näituse kuraatorid ja korraldajad Marian Kivila ja Jan Grau on teinud julge valiku peamiselt fotodest ja videodest, aga ka maalidest, graafikast ja installatiivsetest töödest. Kuraatorite idee oli tuua suvise kuurortlinna keha- ja rannakultuse ning aktikultuuri kõrvale näituseformaat, mis pakuks eri vaatenurki sooküsimustele. Külaliskuraator on Harry Liivrand.

Moodsad ajad, iganenud kombed

Kunstnike maja näituse “Naine & Naine” kuraator Marian Kivila on öelnud väljapanekute kohta, et tegemist ei ole klassikaliste aktinäitustega, vaid näitusele valitud kunstnikud avavad oma tõlgendusi soolisest identiteedist, püüdes mõtestada naiste ja meeste eri positsiooni nüüdisühiskonnas ning tõlgendades igaüks omal moel maskuliinsusele või feminiinsusele omaseid jooni.

Kuigi oleme jõudnud 21. sajandisse, saadavad meid endiselt 100 või 200 aastat vanad väärtused ja stereotüübid. Samas hakkavad arusaamad soost, seksuaalsusest ja identiteedist tänapäeval paljuski muutuma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles