Sel nädalal toimub Rail Balticu maakonnaplaneeringu avalik arutelu

Pärnu Postimees
Copy
Rail Balticu Tootsi-Pärnu lõigule plaanitakse kolme ökodukti.
Rail Balticu Tootsi-Pärnu lõigule plaanitakse kolme ökodukti. Foto: Rail Baltic

Mullu kevadel tühistas riigikohus osaliselt Rail Balticu Pärnu maakonnaplaneeringu, sest kiirraudtee riivanuks viiekilomeetrisel lõigul Luitemaa linnuala. Nüüd on planeeringuga uuele katsele mindud, sel nädalal toimub avalik arutelu.

​Rail Balticu Pärnu maakonnaplaneeringu ja keskkonnamõjude strateegilise hindamise uuendamine puudutab umbes 40 kilomeetri pikkust lõiku Pärnu ja Eesti-Läti piiri vahel.

Planeeringu koostamise käigus tulnuks põhjalikult ja teaduslikult hinnata, millist mõju avaldaks Rail Baltic Häädemeeste ja Tahkuranna vahelisele Natura võrgustikku kuuluvale Luitemaa linnualale. Seda aga ei tehtud, mistõttu riigikohus planeeringu osaliselt tühistaski. Põhjust, miks nii põhjalikult ei hinnatud, ei õnnestunudki kindlaks teha.

Praeguseks on jõutud nii kaugele, et avalikkusele tehakse kättesaadavaks teekoridori alternatiivide võrdlustulemuste aruande eelnõu. Aruanne peaks andma selgitust teekoridoride võrdlemise alustest, koondülevaate võrdlustulemustest ja andma võrdluste alusel kujunenud soovituse eelistatud koridori kulgemise kohta.

Eelnõu avalik väljapanek toimub 5. juulist 9. augustini. Materjal on kättesaadav rahandusministeeriumi kodulehel ja omavalitsustes paberil alates 5. juulist.

Seoses avaliku väljapanekuga oodatakse kõiki huvilisi neljapäeval, 8. juulil Uulu kultuuri- ja spordikeskusesse arutelule, kus tutvustatakse teekoridori alternatiivide võrdlustulemusi ning kõigil on võimalus esitada küsimusi ja ettepanekuid.

Tegu on maakonnaplaneeringu uuendamise esimese etapiga. Töö jätkub keskkonnamõjude strateegilise hindamise ja planeeringu lahenduse koostamisega. Avalikud arutelud plaanitakse korraldada selle aasta septembris.

Rail Balticu projektimeeskonna teatel on kõnealuse teekoridori planeeringu kehtestamise eeldatav aeg 2022. aasta neljas kvartal, misjärel 2023. aasta esimeses kvartalis valmib ehitusprojekt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles