Pärnu täitub peagi taidurite ja nende loominguga

Johanna Roos
, Ajakirjanik
Copy
Kunstinädalal liigub linnas ringi Hispaania kunstnik Susana Sanroman, kelle ühiskondlikke valupunktide lahkav püstijalaetendus tabab möödujat juhuslikult.
Kunstinädalal liigub linnas ringi Hispaania kunstnik Susana Sanroman, kelle ühiskondlikke valupunktide lahkav püstijalaetendus tabab möödujat juhuslikult. Foto: Noba

Laupäevast täitub suvepealinn üheksaks päevaks kunstisündmuste ja enneolematute etteastetega, värvikirevate kostüümide ja võõbatud nägudega – algab Pärnu kunstinädal.

Üritustesarja peakorraldaja Andra Orni sõnutsi on siht tuua esile ja tugevdada kohalikku kunstiskeenet, elavdada linna kultuurielu ja lähiturismi. “Üituste ning linnaruumi happening’idega toome loomingu ateljeedest välja, otse publiku silme ette, et luua kontakt laiema publikuga ja inspireerida kunstnikke,” märkis ta. “Oleme korraldanud kunstinädalat neljal korral Tallinnas, kuid lähtudes kunagisest kunstinädala traditsioonist, on meie soov viia laiemale publikule mõeldud kunstifestival eri linnadesse üle Eesti.”

Pärnus on Orni hinnangul väga tugev ja aktiivne kunstiskeene, mispärast otsustasid nad teemanädala esmalt just siia kolida.

Programmi kuulub mitukümmend omanäolist kunstisündmust, mis omakorda haakuvad teiste suvepealinna kunstiüritusega nagu Non Grata suur festivalipäev, Pärnu kunstisuvi ja tänavakunstifestival ARTnative. “Näituste avamised, tuurid galeriides, performance’id, töötoad, lavastused, filmiprogramm, etendused ja kontserdid, kunstiturg – kokku esitleb kunstinädal ligikaudu 100 kunstniku loomingut,” loetles Orn.

Esimesel päeval avab näituse Mare Tralla ning Eesti kunstikoolide liit korraldab Steineri aias töötoa. Nädala sümboolne avalöök on pühapäevaõhtune Sven Grünbergi autorikontsert “Hingus”, mis erinevalt Tallinnas ja Tartus toimunust kolib õue – rannahoone seenrõdule – ja pakub muusikalise elamuse kõrval poeesiatki.

Kunstinädalasse mahub kinogi: esitletakse reaalsust nihutavaid lühifilme. Veel toimuvad nii jalgsi- kui rattatuurid eri näitustele, kunstiasutustesse. 21.–23. juulil etendatakse seenrõdul aga hoopiski Jaan Malini multimeediumilavastust, kus kujutatakse infomürast põhjustatud ebaloomulikku elukeskkonda.

Samal ajal liigub linnas ringi Hispaania kunstnik Susana Sanroman, kelle ühiskondlikke valupunkte jagav püstijalaetendus tabab möödujat juhuslikult: kellaaegu ja asukohti, kus hispaanlane esineb, ei avaldata.

Kunstinädala lõpetavad Martensi väljaku kunstiturg ja Non Grata suur festivalipäev. Teemanädal tipneb pühapäeval suure kunstipäevaga ja Pärnu loomeliidu ringiliikuva ühisaktsiooniga.

Kunstinädalaid korraldatakse kõikjal maailmas alates iidsetest metropolidest nagu Rooma kuni väikelinnadeni nagu Canterbury. Eesti kunstinädalate ajalugu ulatub aastakümnete taha. 2016. aastast toimuvad need Nordic Baltic Art Center NOBA eestvedamisel. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles