Villa Artis näitab Kihnu tekke

Veste Roosaar
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kihnu tekid.
Kihnu tekid. Foto: Indrek Aija

Villa Artis Pärnus alustas tänavust näitusehooaega Kihnu tekkide väljapanekuga, mille kohta jagab selgitusi SA Kihnu Kultuuriruumi juhataja Mare Mätas, kihnupäraselt Uiõ-Matu Mare.

„19. sajandi lõpus jõudsid Eestisse keemilised lõngavärvid, jõudsid meremeeste kaudu Kihnu ja tõid käsitöötegemisse  juurde palju rõõmu, sära ning seeläbi uusi ilusaid mustreid.

Kihnu tekid kootakse samadel põhimõtetel nagu kördid, värvikombinatsioonid ja kordused on sarnased. Tekilõngad on jämedad, tihtipeale kasutatakse tekkides ära vanad lõngajäägid, kuigi tänapäeval  muretsetakse spetsiaalsed tekilõngad ja värvitakse suure hoolikusega võimalikult ilusad ja säravad.

Tekid on üldjoontes värvitoonide kaupa kasutamiseks mõeldud: tüdrukutele ja noortele punasemad, vanemale inimesele või meestele sinisemad või mitte nii värvikirevad.

Tekke kootakse Kihnus „lauaga“. Iga kolme lõimelõnga järel põimitakse niiete taha laud, mille tõstmise abil saab teha teki sisse mustrid – „ristid ja pakud“. On ka lauata kootud tekke, lihtsalt „hammastega“, kuid lauaga kootud tekid tunduvad ikka ilusamad.

Tekid olid vanal ajal head paksud ja soojad talvel peale võtta, lisaks muidugi ilusad sisekujunduses. Tänapäeval on tekid enamikus Kihnu kodudes kasutuses päevatekkidena, diivani- ja tugitoolikatetena, vaipadena. On vanu kulunud tekke, mis on olnud väga külma talvega lehma katteks lüpsmisel, heinte toomiseks kandmisriidena ja ree peal sõites ümbervõtmiseks.

Kihnus on naisi, kellele need triibulised tekid niiväga ei meeldi ja kes sisekujunduses pigem eelistavad nn Muhu mustritega sarnaselt tikitud tekke. Siiski on igal kihnlasel ja Kihnu kodus Kihnu tekk nagu kördidki olemas.

Kihnus on naisi, kes on kudunud kümneid tekke, loonud uusi mustri- ja värvikombinatsioone.  Igal talvel on neil teljed toas, kus valmib körte, tekke ja vaipu.

Siin näitusel on väljas Kihnu suurimate tekimeistrite looming, need on õed Tanili Elve ja Urga Elvi. Nende naiste armastus ja kirg on Kihnu tekid ning nende ilusad mustrid, vanade tekimustrite taaselustamine ja uus looming. Elvel ja Elvil on igal talvel teljed toas. Kindlasti tänu neile on Kihnu tekid nii suure au sees.

Suurim noorema põlvkonna käsitöömeister on Rooslaiu Taimi, temalgi on igal talvel teljed toas, kus valmivad kümned ilusad kördid ja tekid. Taimil on väga suur töövõime, kolme tütre emana valmistab ta kõik oma perele vajalikud käsitööesemed ise ja teenib veel käsitööga elatist.

Ruõ Aime on Kihnus tunutud oma peene käsitöö poolest ja ennekõike vöömeistrina. Müüginäitusel on temalt üks ilus punane Kihnu tekk.

Merässe Salme aidast kirstust saime näitusele kolm tekki. Salmegi on kogu elu armastanud kududa Kihnu tekke, diivanikatteid ja tugitooliriideid ning otse loomulikult körte ja vaipu.

Mina ise võtsin ka aidast kirstust mõne omakootud teki näituse jaoks kaasa, üks neist on näide tänapäevaste kahe meetri laiuste voodite päevatekist, milleks kootakse kitsastel maatelgedel kolm ühesugust laidu, mis hiljem kokku sobituma peavad.

Tekikudumisel võibki olla see oht, et hiljem ei sobi laiud omavahel kokku, on läinud kududes mõne sentimeetriga nihkesse. Seepärast oleks alati hea tekid kohe kiiresti maha kududa, et seda ei juhtuks. Päike käib üha kõrgemalt ja praegu on just õige aeg tekke kududa, et algavateks kevadtöödeks teljed toast välja viia saaks.“

Näitus jääb avatuks kuu lõpuni.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles