Kristjan Lossmann: Headest tavadest ja kommetest liikluses

Kristjan Lossmann
Copy
Probleem on oluliselt väiksem ristmikel, kus on valgusfoorid.
Probleem on oluliselt väiksem ristmikel, kus on valgusfoorid. Foto: Jüri Looring

Kas pole tore suvel ­Pärnus liigelda jalgsi või jalgrattaga? Muidugi on! Pärnu on üks jalgratta- ja jalutamissõbralikumaid linnu Eestis. Sisuliselt on võimalik jalgrattaga sõita ümber terve Pärnu linna mööda kergliiklusteid. Pealegi on need teed üldiselt heas seisukorras.

Veel enam, suveks on nii mõnigi ­tänav kinni pandud, et soodustada jalakäijate ja jalgratturite eeskätt ohutut ja tõhusat liikumist. Parim näide on siin Supeluse tänava liikluse ümberkorraldus, mis on sisuliselt kogu tänava üksnes kergliiklejate pärusmaaks jätnud. Samuti Kuninga tänav, kus küll teatud määral autosid liigub, kuid siiski vähem kui olukorras, kus tänav ei oleks suletud. Mis siis valesti saab olla?

Selgub, et saab. Poleks aus, kui ei tooks kohe välja, et Eesti liikluskultuur on aastate jooksul teinud väga suure hüppe paremuse poole. Nentimata ei saa jätta sedagi, et autojuhtide suhtumine kaasliiklejatesse ja lugupidavus nende suhtes on pigem hea. Paraku ei saa siiski öelda, et olukord oleks laitmatu. Vastupidi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles