Pärnu kontserdimaja laval anti üle Lepo Sumera preemia

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy
Pärnu kontserdimaja laval õnnitlesid Ülo Krigulit (vasakul) helilooja Märt-Matis Lill ja dirigent Paavo Järvi.
Pärnu kontserdimaja laval õnnitlesid Ülo Krigulit (vasakul) helilooja Märt-Matis Lill ja dirigent Paavo Järvi. Foto: Kaupo Kikkas/Pärnu Muusikafestival

Pärnu muusikafestivali lõppkontserdil Pärnu kontserdimajas kuulutati traditsiooniliselt välja Eesti heliloojate liidu ja Eesti autorite ühingu algatatud Lepo Sumera nimeline heliloomingu preemia. Tänavu pälvis selle Ülo Krigul, kelle uudisteost “The Bow” sai Paavo Järvi juhatusel ja Eesti Festivaliorkestri esituses sealsamas ühtlasi esmakordselt kuulda.

Sumera-nimeline heliloomingu preemia väärtustab autoristiili selget arengukaart, muusikalise mõtlemise mastaapsust ja kunstilist sügavust ühe helilooja loomingus. Žüriisse kuulusid helilooja Märt-Matis Lill, muusikateadlane Kerri Kotta ja pianist Kadri-Ann Sumera, kelle hinnangul iseloomustab Kriguli teoseid julge ja jõuline kõlakäsitlus. Muusikalised kujundid on reljeefsed ja nende ajas lahtirullumine põhineb sageli selgel lineaarsel arenguloogikal.

“Kriguli muusikas on mingit tumedust, mis aga paradoksaalselt säilitab nõtkuse ega muutu seetõttu raskepäraseks. Ühtlasi on selles viiteid erinevatele muusikalistele mõtlemisviisidele, kuid see ei lõhu muusika kõlalist ja stiililist homogeensust," selgitas Kotta. Ta lisas, et eri mõtteviise sünteesivana ja sümfoonilise lähenemisviisi poolest võib Krigulit tänases eesti muusikas pidada Sumera muusikaga sarnase esteetika üheks omanäolisemaks väljendajaks.

Pärnu muusikafestivali tegevjuhi Kristjan Halliku sõnutsi on festival pea igal aastal toonud esiettekandele Eesti heliloojate loomingut ning Kriguli helilooming on olnud esiettekandel varasemaltki. (PP)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles