Eesti muusikutele anti kasutada kuus hinnalist ajaloolist poognat

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy
Eesti Pillifondi üks eestvedajaid, Pärnu muusikafestivali loominguline juht ja maestro Paavo Järvi andis kontserdilaval Eesti muusikutele üle hinnalised poognad, mille koguväärtus üle 100 000 euro.
Eesti Pillifondi üks eestvedajaid, Pärnu muusikafestivali loominguline juht ja maestro Paavo Järvi andis kontserdilaval Eesti muusikutele üle hinnalised poognad, mille koguväärtus üle 100 000 euro. Foto: Karmen Kärg/Pärnu muusikafestival

Tänavusel muusikafestivalil avanes võimalus kuulata ka “Eesti Pillifondi kõla”. Just sellist nime kandnud kontserdil astusid üles Eesti Pillifondi pillidel mängivad interpreedid, kellele fondi üks eestvedajaid, Pärnu muusikafestivali loominguline juht ja maestro Paavo Järvi andis kontserdilaval üle hinnalised poognad.

19.–20. sajandil Prantsuse meistrite valmistatud kuue poogna koguväärtus on üle 100 000 euro ning need täiendavad nüüd Eesti Pillifondi kollektsiooni. Varem kuulus sinna kümme meistripilli ja kaks poognat, kollektsiooni väärtus on tõusnud juba enam kui 1,7 miljoni euroni.

Vanima viiulipoogna, mille valmistamisajaks arvatakse olevat 1895. aasta, valmistas meister Joseph Alfred Lamy ning see anti kasutamiseks Gloria Ilvesele.

Meister Victor Fétique’i ligikaudu 1910. aastal valminud viiulipoogen anti kasutamiseks Mari Poll-Novakovicile.

Viiulipoogen, mille valmistas umbes 1940. aastal Henri Louis Gillet, anti kasutamiseks Katariina Maria Kitsele.

Ajavahemikul 1945–1950 Henri Louis Gilleti valmistatud vioolapoogen anti kasutamiseks Johanna Vahermäele ning umbes 1880. aastal valminud meister François Nicolas Voirini tšellopoogen anti kasutamiseks Theodor Singile.

Kuues poogen, mille valmistas Victor Fétique umbes 1930. aastal, antakse Hans Christian Aavikule üle 12. augustil Kadrioru lossis toimuval kontserdil “Virtuoosid meistripillidel”.

Pillifondi kollektsiooni pillid ja poognad kuuluvad valdavalt erainvestoritele, kes annavad instrumendid fondi vahendusel tähtajaliselt muusikute kasutusse. Fond asutati kuus aastat tagasi ja selle põhieesmärk on Eesti keelpillimängukultuuri rahvusvahelise konkurentsivõime tõstmine ja muusikute karjääri toetamine.

“Muusikule on kõrgekvaliteediline poogen sama oluline kui pill, sest poogen on muusiku käepikendus. Hinnatud meistrite valmistatud poognad on äärmiselt kallid ning seetõttu on rõõmustav, et Eesti ettevõtjad toetasid hinnaliste poognate ostu,” avaldas tänu Pillifondi juht Marje Lohuaru.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles