Maaja Vadi ja Petra Prints: Mis oskusi vajame regulaarseteks kosmoselendudeks?

Copy
Lyndon B. Johnsoni kosmosekeskus Ameerika ühendriikides.
Lyndon B. Johnsoni kosmosekeskus Ameerika ühendriikides. Foto: Sander Ilvest

Kümne aasta pärast võib puhkuseplaan olla ­seotud Marsile ­minekuga. Osa usub seda stsenaariumi ja teine osa eitab jõuliselt. Kuid enamikul kõrvaltvaatajatel puudub arvamus, sest see tundub olevat liiga kaugel ja ebamaine. Ka meie ei oska hinnata selle plaani realistlikkust, kuid küsime, kas inimene on selleks valmis.

Milliseid oskusi läheb vaja, kui regulaarsed kosmoselennud muutuvad reaalsuseks? Oskus on suutlikkus, mida saab arendada, see ei pea olema ilmtingimata kaasasündinud, ning avaldub isiku võimetes, jõudluses. Oskuslikkuse põhikriteerium on tõhus tegutsemine eri tingimustes.

Üha enam on loodud kosmosetranspordiettevõtteid, mille eesmärk on hakata pakkuma eri tüüpi kommertskosmoselende. Üks tuntumaid ettevõtteid on Elon Muski asutatud SpaceX. Selle visioon näeb ette ehitada kosmoselaev, millel on 40 kajutit, millest igaüks mahutaks paar-kolm reisijat. Siis läheks ühe raketiga Marsile sadakond inimest. Esitletud plaanid on osutunud aga liialt ambitsioonikaks: SpaceX ei ole suutnud ehitada veel nii suurt raketti, et 100 inimest saaks korraga Marsile reisida.

Seetõttu võtsime oma analüüsi aluseks, et ühe raketiga viiakse Marsile kümmekond inimest. Ühtlasi räägime mõnest huvitavast rahvusvahelisest uuringust ja anname ülevaate meie kogutud uurimismaterjalist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles