Galerii Õpilased tegid Mihkel Leppikuga viimase sümboolse treeningu

Copy

Eile jäeti Räämal Pärnu sõudeklubis hüvasti juuli alul taevastele jõgedele-järvedele lahkunud legendaarse treeneri Mihkel Leppikuga. Enne kui Eesti sõudmise grand old man’i urn sängitati tema perekonna viimsesse puhkepaika Metsakalmistul, käis see koos mitme põlvkonna sõudjatega viimasel treeningul kodujõel.

Jüri Jaansoni, Tõnu Endreksoni, Andrei Jämsä, Aino Pajusalu, Tiit Helmja ja veel kümneid teisi atleete kõrgesse mängu aidanud Leppikut oli tulnud teele saatma üle veerand tuhande inimese, nooremad neist vaevalt paarikümnesed, vanemad üle 80aastased. Kõigil neil oli muheda mehega – nii mõnigi tema auks kõnelnu tõi esile, et lahkunut jääb meenutama hea huumorisoon – oma seos: kes oli kolleeg, kes õpilane, kes hea sõber.

Ehkki täpsed andmed Leppiku hoolealuste arvu kohta puuduvad, arvatakse, et tema teed võisid üle kuue aastakümne vältel ristuda mitme tuhande õpilasega. Paljud neist – hinnanguliselt üle 80 – ei pidanud paljuks lükata paat treeneri auks veel kord veele, et teha sümboolne, viimane ühine treening: väiksematel paatidel sõudjad eespool, võimsamad ja suuremad nagu kaheksapaadid järel, sõuti rahulikus tempos Räämale tagasi.

Leppikule armsaks saanud Vihri firma mootoriga saatekaatris, mille tuuleklaasile oli asetatud sõudeklubi auliikme raamitud foto, statiivil tuhaurn, juhtisid ühissõitu tema sõbrad ja kolleegid Kaarel Vainberg ja Arvo Loorits. Vanema põlvkonna sõudjad ja teised, kes aere kätte ei võtnud, mälestasid lahkunut suurel jõelaeval. Teiste seas istusid taas paati Barcelona OMil paarisaerulisel kahepaadil neljandaks tulnud Roman Lutoškin ja Priit Tasane, 2007. aastal Leppiku kaasjuhendamisel maailmameistriks tulnud alla 23aastaste kaheksapaadi sats ja Jaanson, kel oli au jõe vallutanud sõudjate rivi juhtida.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles