Veetemperatuur jahenes kümmekonna kraadi võrra

Merle Rallmann
, veebilehe toimetaja
Copy
Punane lipp Pärnu rannas annab teada, kui ida- ja kirdetuul on sooja suplusvee kaasa viinud ning veetemperatuur langenud alla 16 kraadi.
Punane lipp Pärnu rannas annab teada, kui ida- ja kirdetuul on sooja suplusvee kaasa viinud ning veetemperatuur langenud alla 16 kraadi. Foto: Mailiis Ollino

Nädalaid väldanud kuumalaine on möödas ja ilmad meenutavad vananaistesuve. Ehkki suplushooaeg kestab veel mõnda aega, tuleb veemõnude nautijail leppida jahenenud veega.

Keskkonnaagentuuri hüdroloogiaosakonna juhataja Jana Põldnurk selgitas, et veetemperatuuri kõikumist põhjustavad kaks peamist tegurit.

Esimene neist mõjutab rohkem Põhja-Eesti randu ja kannab nimetust upwelling ehk süvaveekerge. Spetsialisti jutu järgi on see selline nähtus, kus mandrituul puhub veekogu pealmise sooja veekihi merele ja mere süvakihtidest tõuseb külm vesi pinnale. “Ega loodus tühja kohta salli,” täpsustas Põldnurk ja meenutas, et just säärane nähtus tõi kuumalaine aegu kaasa Soome lahe lõunakalda randades alla kümnekraadise vee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles