Naine kaotas kelmidele üle 7000 euro (2)

Pärnu Postimees
Copy
Arvutikelmus.
Arvutikelmus. Foto: Arvo Meeks

Pärnumaal elav naine kaotas eelmise nädala lõpus kelmidele üle 7000 euro.

Naisega võttis ühendust vene keelt kõnelev naine, kes pakkus investeerimisvõimalust.

Pärast seda kanti AnyDeski programmi kaudu naise kontolt mitmel korral üle raha, tekitades talle esmastel andmetel varalist kahju ligemale 7150 eurot.

Juhtunu uurimiseks alustati menetlust karistusseadustiku kelmust käsitleva paragrahvi järgi.

Telefonikelmuste ohvriks sattumise vältimiseks tuleb katkestada kõne, selmet jagada oma paroole ega laadida arvutisse tundmatut tarkvara.

Kuidas käituda aga siis, kui olete juba kelmuse ohvriks langenud?

Tartu politseijaoskonna juhtuurija Peeter Pärn märgib, et kelmid lasevad väljavalitud ohvril oma arvutisse laadida AeroAdmini, AnyDeski või TeamVieweri programmi, et saada kaugligipääs ohvri arvutile.

“Kui inimene saab aru, et seeläbi võeti tema kontolt raha ära, kustutab ta esmajärjekorras allalaetud tarkvara. Paraku jääb just selle sammu tõttu politseil kätte saamata väga oluline info, mis aitaks kelme tuvastada,” selgitas Pärn.

“Kui peaks juhtuma, et langete kelmuse ohvriks, ärge kustutage tarkvara, vaid ühendage arvuti kiiresti netivõrgust välja. Internetiühenduseta ei pääse kelmid enam arvutile ligi, samal ajal säilitate uurimisel väärtuslikku teavet. Kui te ei oska või ei saa mingil põhjusel netiühendust katkestada, lülitage arvuti lihtsalt välja, kuid taas: ärge kustutage allalaetud tarkvara. Nendest logidest saab politsei uurimise tarvis infot,” rääkis Pärn.

Sel aastal on politsei saanud kogu Eestist kuue kuuga 229 teadet, kus inimesele helistas end pangatöötajana esitlenud kelm ja pettis heauskselt ohvrilt välja raha.

Poole aastaga on inimestele tekitatud üle 800 000 euro kahju. Üle poole rünnetest on pank ära hoidnud juba eos, blokkides kahtlased tehingud.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles