Mariann Hanna Johanson tuli vibulaskmise Eesti meistrivõistlustel pronksile

Lauri Habakuk
, tegevtoimetaja
Copy
Eelringis 4. tulemuse lasknud Mariann Hanna Johanson parandas duell-laskmisel kohta ühe võrra.
Eelringis 4. tulemuse lasknud Mariann Hanna Johanson parandas duell-laskmisel kohta ühe võrra. Foto: Mailiis Ollino

Pärnulanna Mariann Hanna Johanson võitis pühapäeval Viljandimaal Puiatus vibulaskmise Eesti meistrivõistlustel pronksmedali.

Peale selle saavutasid Pärnu Meelise vibuklubi sportlased kolm neljandat kohta: Eimar Kukk meeste, Johanson ja Kukk segavõistkondade ning Kukk, Heiki Rein ja Enn Lank meeskondade konkurentsis.

Nagu olümpiavibu võistlustel ikka lasid sportlased kõigepealt eelringi, kuue noole kaupa 36 noolt ja pärast pausi veel niisama palju, panemaks nii individuaal- kui võistkonnavõistluseks paika, kes duellides omavahel vastamisi lähevad.

Johanson oli kvalifikatsioonis 555 (282+273) silmaga neljas. Tema esimene vastane oli Vana-Võidu vibuklubi / Viljandi spordikooli esindaja Birgit Metsjõe, kvalifikatsiooni 13. Johanson võitis 6:2.

Järgmises ringis alistas Johanson 6:4 Harjumaa Sagittariuse klubi vibulaskja Karmel Uuselu.

Poolfinaalis läks Johanson vastamisi 646 (326+320) silmaga eelringi võitnud viljandlanna Laura Nurmsaluga. Viie aasta eest Rio olümpiamängudel võistelnud Nurmsalu võitis matši 6:0.

Pronksiheitluses alistas Johanson 6:4 oma eelmise vastase klubikaaslase Jaanika Rösleri.

“Hästi läks, olen väga rahul,” võttis Johanson võistluse kokku.

Enne jõuproovi ei pannud Johanson endale pinget peale ega seadnud endale kohustust pjedestaalile jõuda, kuna ta teadis, et konkurents on kõva. Küll oli tal eesmärk anda endast parim.

“Mariann oli väga tubli,” kiitis Pärnu Meelise klubi treener ja eestvedaja Leili Kukk, tuues esile, et tegu on alles juunioriga. “Eks ta oli päris närvis. Aga ta pidas vastu!”

Johanson selgitas, et ta pole duellide laskmist iseäranis palju harjutanud ja on juuniorina siiani mõõtu võtnud enamasti niisugustel võistlustel, kus lõplik paremusjärjestus pannakse paika eelringide põhjal. “Mul on selles formaadis (duellide laskmises, L. H.) pisut vähe kogemust. See mõjutas ja pani pinge peale,” tunnistas ta.

Ärevus, mida ta matšide ajal tundis, kajastub Johansoni arvates enamiku vastasseisude pinevates skoorides. “Üritasin keskenduda, teha oma laskmist ja mitte üle mõelda, proovida nii hästi kui saan,” avaldas ta viisi, kuidas suutis tasavägistes duellides oma paremuse siiski maksma panna.

Johanson tõdes, et kuigi tal läks paremini, kui ta enne võistlust arvatagi oskas, tahtnuks ta poolfinaalis natuke paremini lasta. Ta täpsustas, et võitu olnuks nii hea ja suurte rahvusvaheliste võistluste kogemustega Nurmsalu vastu palju tahta, kuid mõne seeriavõidu võinuks võtta küll.

Kripeldama see 0:6 kaotus aga ei jää. “Pigem andis motivatsiooni pürgida paremate tulemuste poole,” arvas vibulaskja.

Mariann Hanna Johanson (paremal) võitis Eesti meistrivõistlustel Laura Nurmsalu ja Bessi Kasaku järel kolmanda koha.
Mariann Hanna Johanson (paremal) võitis Eesti meistrivõistlustel Laura Nurmsalu ja Bessi Kasaku järel kolmanda koha. Foto: Erakogu

Teine Pärnu Meelise vibulaskja Marielle Laasma oli 340 (180+160) silmaga kvalifikatsiooni 14. ja tema langes konkurentsist avaringis.

Meeste arvestuses oli Kukk eelringis 596 (311+285) silmaga seitsmes, Rein 587 (292+295) silmaga kümnes ja Lank 525 (254+271) silmaga 16. Meeskondade turniiriks andis nende punktide summa Pärnule 3. asetuse.

Pärast 6:0 võitu Vana-Võidu vibuklubi / Viljandi spordikooli duubelmeeskonna üle pidid Kukk, Rein ja Lank aga tunnistama poolfinaalis Tallinna vibukooli meeskonna 6:0 paremust. Pronksimatšis pidid nad 2:6 alla vanduma Tartu valla spordikoolile.

Segavõistkondade mõõduvõtul andis Kuke ja Johansoni eelringide tulemuste summa pärnakatele 13 paari seas 4. asetuse. Nad võitsid kaks duelli kindlalt, kuni poolfinaalis peatasid nende teekonna Nurmsalu ja Martin Rist. 3. koha duellis kaotasid suvepealinlased 0:6 Bessi Kasakule ja Karl Kivilole Järvakandi Ilvese klubist.

Eimar Kukk (paremal) pidi tänavustel Eesti meistrivõistlustel leppima kolme neljanda kohaga.
Eimar Kukk (paremal) pidi tänavustel Eesti meistrivõistlustel leppima kolme neljanda kohaga. Foto: Mailiis Ollino

Individuaalvõistlusel oli Kukel ja Reinul esimene ring vaba. Teises ringis läksid klubikaaslased omavahel vastamisi. Kukk võitis 6:0.

Veerandfinaalis võitis Kukk 6:4 mulk Janek Tolbergi. Poolfinaalis pidi 2004. aastal Eesti meistriks tulnud Kukk tunnistama aga Järvakandi mehe Kivilo 6:0 paremust.

Kolmanda koha matšis tuli Kukele vastu 650 (321+329) silmaga kvalifikatsiooni võitnud Märt Oona (NS Archery Club). Oona oli parem 6:2.

“Paljud seeriakaotused olid väga napid, vastane lasi vaid silma enam,“ tõdes Leili Kukk. “Nii need neljandad kohad tulid.”

Treener tõi esile, et ammuste laskjate Reinu ja Langu naasmise järel sai klubi üle väga pika aja Eesti meistrivõistlustele meeskonna välja panna. “Eks see eeltöö oli üsna lühike, võinuks jõuda rohkem trenni teha,” tunnistas ta. “Ehk edaspidi läheb paremini.”

“Kui mehi oli 22, siis ega see neljas koht kõige halvem olegi,“ viitas Leili Kukk poeg Eimari tulemusele. “Loomulikult püüdis ta medalit saada, aga seekord ei õnnestunud,” täpsustas ta.

Lank piirdus turniiril avaringiga.

Eesti meistriks tulid Nurmsalu ja Jaanus Gross Sagittariusest.

Heiki Reiu võistluse lõpetas teises ringis klubikaaslane Eimar Kukk.
Heiki Reiu võistluse lõpetas teises ringis klubikaaslane Eimar Kukk. Foto: Mailiis Ollino

Olümpiavibuga sihivad sportlased märki 70 meetrilt. Eelringis 72 noole laskmise järel peetakse nii individuaal- kui võistkonnavõistlusel duelle seeriate kaupa. Seeriavõit annab tabelisse kaks ja viik ühe punkti. Individuaalvõistlusel peab duelli võitmiseks koguma vähemalt kuus ja tiimivõistlusel vähemalt viis punkti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles