Vaktsineerimise võimalus tuli kihnlastele koju kätte

Silvia Paluoja
, vabakutseline ajakirjanik
Copy
Kihnus vaktsineeris Viljandi haigla õde Karin Aavik vastavalt soovile Pfizeri või Jannseni vaktsiiniga, et koroonaviirus hoiaks süsti saanutest võimalikult kaugele.
Kihnus vaktsineeris Viljandi haigla õde Karin Aavik vastavalt soovile Pfizeri või Jannseni vaktsiiniga, et koroonaviirus hoiaks süsti saanutest võimalikult kaugele. Foto: Urmas Luik

Kihnlaste vakt­sineerimisnäit ületab riigi keskmist, kinnitas Pärnumaa arenduskeskuse rahvatervise ja turvalisuse spetsialist, nüüd ka maakondlik vaktsineerimise koordinaator Karmen Vesselov. Seda väites toetus Vesselov möödunud nädala kokkuvõttele: Liivi lahe suurimal püsiasustusega saarel Kihnus on täiskasvanute vaktsineerituse tase 66,34 protsenti ehk ühe doosi on saanud 406 ja kaks doosi 366 isikut. See on Pärnumaa omavalitsuste võrdluses kõrgeim näit ja ületab isegi Eesti keskmist, mis on 59,71 protsenti.

Rahvastikuregistri järgi on Kihnu valla kirjas 704 hinge, kellest paarsada ei ela saarel püsivalt. Koroonavaktsineeritute arvuga aitas kihnlasi tippu jõuda Viljandi haigla, mille vaktsineerimisbuss töötas 5. augustil Linakülas tervisekeskuse kõrval ja COVID-19 vastu tehti süst vastavalt kliendi soovile kas Jansseni või Pfizeri vaktsiiniga. Soovijad jagunesid nii, et 26 Janssenit ja 29 Pfizerit ehk siis 55 kihnlast, kelle hulgas võis olla mõni mandri-kihnlanegi.

​Teise doosi Pfizerit saavad esimese sutsu saanud kihnlased järgmise vaktsineerimisringiga, kui buss 15. septembril taas saarele sõidab. Kes soovib, saab samal päeval esmavaktsiinigi teha.

Kihnu tervisekeskuse õues toolil süstijärgse kohustusliku veerandtunni täitumist oodates ütles Aivar Amossov, et tal oli üks vaktsiinisüst varem tehtud ja nüüd sai ta kodusaarel teise. ­“Väga hea, et siia kohale tuldi, Pärnus käimisega on ju terve päev läinud,” nentis ta. “Ilma vaktsineerimata läheb asi iga päevaga hullemaks, peab kodus istuma varsti.”

Linakülla tervisekeskuse juurde tuldi jalgsi, ratastega, autoga, üksi või peretsi. Asjata ei nimetanud Kihnu pereõde seda päeva tervisepeoks, sest Viljandi haigla pakkus rinnavähi uuringu võimalust mammograafiabussis ja röntgeniuuringuid radioloogiabussis, peale selle veel majas ultraheliuuringuid.

“Jah, seda võib nimetada küll meditsiiniliseks dessandiks saarele,” nõustus Viljandi haigla diagnostikakliiniku radioloogiaüksuse juht Andrus Aavik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles