100 aastat vana sauna peetakse Kihnu parimaks

Anete Tolli
Copy
Sauna eesruumi kivikestest sein on talu perenaise oma kätega meisterdatud.
Sauna eesruumi kivikestest sein on talu perenaise oma kätega meisterdatud. Foto: Urmas Luik

Juunis peetud Kihnu saunafestivalil valiti parimaks saunaks Miku talu suitsusaun. See on üle 100 aasta vana, kuid teenib tänu väikestele parandustele ja uuendustele tänini hästi.

Miku talu peretütar Vivika Tapp, kes hoiab talu korras ja tegeleb majutusega, juhatab meid läbi hoovi punase majakeseni. Sisse astudes tungib ninna mõnus suitsuhõng. Sauna lagi ja ukseava on nii madalad, et pean kummargil ringi käima ja vaatama, et pead ära ei lööks. Targem on ka sel­jaga mitte vastu seina nõjatuda, sest need ja lagigi on aja jooksul kogunud külge paksu tahmakihi.

Tapp seletab, et seda sauna köetakse tagaruumist. Üks kärutäis puid pannakse ahju, seejärel võetakse üks kivi seina seest ära, et ruum saaks ­õhku peale. Kütmiseks kulub umbes neli tundi, siis võetakse söed välja ja saun tuulutatakse suitsust puhtaks. Saun jääb edasi soojenema veel neljaks tunniks. Kõige mõnusam on suitsust sauna nautida, kui temperatuur jääb vahemikku 70–90 kraadi. Kui ­leili visata, siis püsib leil saunas jupp aega ja on ühtlane.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles