Algas kohalikel valimistel kandideerida soovijate kirjapanek

Pärnu Postimees
Copy
Kohalikud valimised toimuvad 17. oktoobril.
Kohalikud valimised toimuvad 17. oktoobril. Foto: Sander Ilvest

Täna algab kandidaatide ja valimisliitude esitamine oktoobris toimuvateks kohaliku omavalitsuse volikogu valimisteks. Esimest korda on võimalus seda teha valimiste infosüsteemi kaudu elektroonselt.

Erakonnad ja valimisliidud saavad kandidaate esitada 7. septembri kella 18ni.

Valimistel on võimalik osaleda ka üksikkandidaadina. Et valimisliit saaks kandidaate esitada, tuleb oma liit esmalt registreerida hiljemalt 2. septembriks. Valimisliite ja kandidaate panevad kirja valla ja linna valimiskomisjonid.

“Kõik Eesti 79 omavalitsust võtavad tänasest vastu avaldusi kandidaatide ja valimisliitude registreerimiseks nii kohapeal kui elektrooniliselt valimiste infosüsteemi kaudu. Võimalus esitada dokumendid infosüsteemi kaudu ja need seal digiallkirjastada muudab asjaajamise paberivabamaks ja mugavamaks, sest siis pole vaja eraldi valimiskomisjoni kohale minna,” selgitas riigi valimisteenistuse juht Arne Koitmäe. Ta tuletas meelde, et valimisliitudel tuleb sõlmida seltsinguleping, mis reguleerib liidu liikmete omavahelisi suhteid.

Kandideerimisõigus on hääleõiguslikul Eesti ja Euroopa Liidu kodanikul, kes on vähemalt 18aastane ja kelle rahvastikuregistrijärgne elukoht on 1. augusti seisuga omavalitsuses, kus ta soovib kandideerida. Korraga saab kohalikku volikokku pürgida vaid ühes valimisringkonnas.

Valijate nimekirjad koostab siseministeerium 17. septembri seisuga. Pärast seda elukoha aadressi andmetes tehtud muudatusi arvesse ei võeta. Hääleõiguslik isik saab valida üksnes oma elukohajärgses ringkonnas üles seatud kandidaatide vahel.

Kohaliku omavalitsuse volikogu valimiste eelhääletamine ja elektroonne hääletamine algab 11. oktoobril, valimispäev on 17. oktoobril.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles