Silvia Paluoja: Sinimustvalge edulugu (2)

Silvia Paluoja
, vabakutseline ajakirjanik
Copy
Vahtkonna vahetus Kadrioru lossi ees.
Vahtkonna vahetus Kadrioru lossi ees. Foto: Tairo Lutter

Riigitelevisiooni uudiste pilt lööb vastu vahtimist, kui kaadris on presidendiloss ja selle ukse poole marssivad laigulises tööriietuses kaitseväelased. Mis toimub? Selgub, et kaitseväe auvahtkond kannab esindusliku paraadvormi asemel lotendavat väli­vormi. Nii otsustas kaitseväe juhataja Martin Herem eesmärgiga vähendada administratiivkoormust ja keskenduda väljaõppele ja lahinguvalmiduse arendamisele.

Riigikogu liige, erukindral ja Kilingi-Nõmme aukodanik Ants Laaneots arvas seepeale, et vormivahetust ei maksa suure kella külge panna, pealegi meenutanud sinelis ja akselbandiga rõivastus tsaari- või nõukogude aega. Mõtlen, et intellektuaalist president Lennart Meri poleks lubanud, et Eesti Vabariigi esindushoone auvahtkond meenutab metsast välja karanud sõjardeid.

Riigi taassünni 30. aastapäeva künnisel mõjub laigulise auvahtkonna nägemine, nagu hakkaks kodumaa kaotama sümbolväärtusi. Jääb oodata, millal riigipea kõrval seisab tema käsundusohvitser samuti kaitseväelase välivormis, et hoida Kadrioru uudset stiili.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles