Merel hukkunud kalur kummitab Vana-Pärnus

Kristjan Lossmann
Copy
Tontliku kalurit on kirjeldatud mustas kalurimantlis kondamas ja kummitamas Vana-Pärnu pargis.
Tontliku kalurit on kirjeldatud mustas kalurimantlis kondamas ja kummitamas Vana-Pärnu pargis. Foto: Jüri Looring

Tondilugusid ja hirmujutte on rahva seas pajatatud ajast aega sõltumata riigikorrast, õhurõhust või rahakursist. Sääraste lugude puhul on tihti tegemist rahvapärimuse või mütoloogial põhinevate juttude või linnalegendidega. Ilmselt on pea iga Eesti inimene kuulnud Haapsalu valgest daamist. Kuid kas meil Pärnus on tekkinud talle võrdväärne vastane?

Pärnuski leidub vanu, ajaloolisi kohti ja hooneid, millest mõnelgi sünge minevik. Kuid kummitused ei toimeta ainult vanades majades. Toimetuseni jõudis teade, et Vana-Pärnus Kaubasadama tee ja Merekalda tänava vahelisel rohealal toimub videvikus miskit kahtlast.

Hilissuvine õhtu. Hämardub. Krae vahele puhub sügisene tuuleiil. Puudel kraaksuvad varesed, taamalt kostab merekohin. Meri on rahutu. Pärnu eelkäija Vana-Pärnu linnaosa tänavatel valitseb tühjus.

Just eelkirjeldatud oludes pidavat end sealtkandi rohealal ilmutama üks tume ja müstiline kuju. Kuuldavasti on tal seljas pikk tume rüü, mille kapuuts varjab näo ja ulatub alla põlve. Jalas pidavat tegelasel olema tumedad pikad saapad. Kohaliku elaniku meenutuse kohaselt märkab kuju just halli ja tormise ilmaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles