Teenus, mida on raske üle hinnata – ekspedeerimine ja selle eelised rahvusvaheliste kaubavedude valdkonnas

Copy
Foto: Baltic Logistic Solutions

Rahvusvaheline kaubandus annab ettevõtetele võimaluse jagada oma tulemusi kogu maailmas ja inimestel osta mitmekesisemaid tooteid, mida nende kodumaal pole. Kuid selleks, et kaup jõuaks ostjateni, tuleb kõigepealt hoolitseda kauba vedamise eest ühest riigist teise. Siin kuulemegi teenusest, mida nimetatakse ekspedeerimiseks, ja ekspediitorist - peamisest isikust, kes korraldab rahvusvahelist kaubavedu ja hoolitseb selle eest, et kaup jõuaks kõrgeima kvaliteediga lõplikku tarnepunkti. Mida on oluline teada kaubaveo puhul?

Mis on ekspedeerimine?

Kaupade transport on tõepoolest keeruline protsess, mis nõuab spetsialistide eripädevust. Üks asi on tegutseda riigisiseselt ja teine tegutseda rahvusvaheliselt. Ehkki maanteetransport on üks paindlikumaid ja kiiremaid viise toodete välismaale transportimiseks, on kõige sujuvaks toimimiseks vaja teada lisaks olulisematele logistikaprotsessidele ka teiste riikide seadusi ja määrusi. Nii et ekspedeerimine on valdkond, kus spetsialistid tagavad, et last jõuab sihtkohta kõige kiiremini, täpsemalt ja ökonoomsemalt. Sageli võib kuulda ekspedeerimise võrdlemist kauba vaedamisega, kuid see pole kindlasti sama asi. Spetsialistid, kes lasti edasi suunavad, on nagu sild vedajate ja saatjate vahel, mis teeb kaubaveo võimalikuks.

Mida ekspediitor teeb?

Kui olete kunagi saatnud mõne eseme kaugesse riiki, võite ette kujutada, kui palju protseduure on vaja läbida, et tellimus jõuaks saaja ukseni. Kaupade ekspediitoritel, kelle üks peamisi eesmärke on kauba võimalikult kiire kohaletoimetamine, pole vähem tööd. Vaatame mõnda ekspediitorite vastutusalasse kuuluvat ülesannet.

Õige sõiduki valimine

Esimene samm ekspediitorite jaoks on teada saada, millist transporti kauba transportimiseks vaja läheb. Kauba ekspedeerimist saab teostada kolmel viisil - õhu, vee ja maa kaudu. Kui kaupa on vaja transportida Atlandi ookeanist kaugemale, võib lasti transportimine õhu või vee kaudu olla parim valik. Lasti transportimiseks Balti riikide või Euroopa riikide vahel on parim valik seda teha maismaal. Just veoautoga veetav kaup jõuab mõne tunni või päevaga teise linna või riiki. Lisaks on teed erinevalt raudteetrassidest laialt levinud kõikides linnades ja külades, mis muudab lasti vedamise kaugemasse asukohta lihtsamaks.

Lisaks transpordiviisi valimisele hoolitseb kauba ekspediitor ka selle eest, et kaup transporditakse kõige sobivamates tingimustes. Spetsiaalse kauba, kergesti rikneva toidu või kosmeetika transportimisel valib kaubaveo ekspediitor sõiduki, mis suudab lasti hoida piisavalt madalal või veidi kõrgemal temperatuuril.

Enamik kaubaveoettevõtteid pakub ka muid logistikateenuseid, nagu 3PL, 4PL logistika, veoste ekspedeerimine ja ladustamine. See annab ettevõttele endale eelise, sest logistikaettevõtted on juba eelnevalt valinud usaldusväärsed vedajad ja laotöötajad, nii et kaubaveo ekspediitorid saavad müügifirmale kohe pakkuda kõige tõhusamaid kaubaveo viise kõige madalamate hindadega.

Veoste liikumise korraldamine

Ainuüksi õige sõiduki valimine ei taga, et koorem jõuab määratud ajal sihtkohta. Kõige olulisem ülesanne on siin kaubaveo ekspediitoril, kes korraldab kaubaveo marsruudi. Õnneks hõlbustavad seda tööd nüüd logistikas kasutatavad tehnoloogiad. Tehisintellekt ja pilvandmetöötlus võimaldavad kaubaveo ekspedeerijatel näha ummikuid või muid teel ettetulevaid takistusi ning neid vältida. Vältides olukordi, mis takistavad kaubateekonda, transporditakse kaupu kiiremini ja tõhusamalt. Lisaks säästab kauba transportimiseks õige marsruudi valimine kütusekulusid.

Tõsi, kütusekulu saab kokku hoida ka muul viisil - osakoormate transportimisega. Ekspediitor saab sõltuvalt kaubakoormast kombineerida mitu tellimust. Nii ei tarnita ühe reisi jooksul mitte üht lasti, vaid mitut. See on eriti kasulik ekspedeerimisteenuseid kasutavatele ettevõtetele, kuna koorma optimeerimine vähendab transporditasusid.

Dokumentide korraldamine

Kui kauba transportimiseks on valitud sobiv vedu ja optimaalseim marsruut, tuleb esitada vajalikud dokumendid, mis võimaldavad kaupa sujuvalt läbi tolli vedada. Olulisemad dokumendid, mida lasti ekspediitorid esitavad - konossement, päritolusertifikaat, impordi- või ekspordideklaratsioonid, veosekindlustuse vormid ja muud dokumendid, mis on teises riigis kehtivate seadustega nõutavad. Tõsi, osa sellest teabest saadetakse ka spetsiaalsete seadmete abil elektrooniliselt. See säästab palju aega, mida saab pühendada muude oluliste logistikaprotsesside korraldamisele.

Transporditehnoloogia ja ekspedeerimine

Viimase saja aasta jooksul on toimunud suured tehnoloogilised muutused, mis on täielikult muutnud kaupade liikumist kogu maailmas. Need muudatused on võimaldanud kaupu ühest riigist teise kiiremini ja tõhusamalt teisaldada ning avanud uusi turuvõimalusi kaupade tootjatele. Ka lasti ekspedeerimise roll ja tähtsus on kasvanud, kuna see on aidanud ettevõtetel sujuvamalt uutele turgudele liikuda.

Üks väga oluline asi, mida tehnoloogia juurutamine logistikas on muutnud - dokumentide kogumine ja töötlemine. Rahvusvahelise kaubanduse tulekuga on oluliselt kasvanud tellimuste arv ja koos nendega ka kaasnev dokumentatsioon. Arvutisüsteemide juurutamine aitas infovoogu korralikult juhtida. Nüüd saavad ekspedeerimise spetsialistid hõlpsasti kõiki nutiseadmetes olevaid dokumente vaadata, neid analüüsida ja seeläbi jälgida tehtud töö produktiivsust.

Reaalajas juurdepääs teabele on aidanud parandada ka kaubaveo planeerimist, koordineerimist ja aidanud tagada ressursside tõhusama kasutamise. Nüüd võimaldavad ekspedeerimisel kasutatavad tehnoloogiad vähendada liiklusummikuid maanteel, valida kaupade transportimiseks kõige tõhusama marsruudi ja suurendada töö efektiivsust tööjõu sihipärasema kasutamise abil. Seega on logistikaprotsessides juurutatud tehnoloogiad suurendanud oluliselt kaubaveotööstuse tõhusust.

Ekspediitorite tähtsus tulevikus

Ekspedeerimine on vajalik protsess, mis tagab kauplemise tõrgeteta toimimise. Sellest vajadusest tekkis ekspediitori töö, millel on nüüd rahvusvahelise kaubanduse maailmas väga oluline koht - tagada, et kaup jõuaks tarbijateni õigeaegselt ja kõrgeima kvaliteediga. Kuna maailmamajandus kasvab jätkuvalt ja e-kaubanduse turg suureneb, muutub ekspedeerimise vajadus tulevikus vaid olulisemaks.

Copy
Tagasi üles