Tööpakkumine tõi kunstiõpetaja pealinnast tagasi kodukanti

Elisabeth Luik
Copy
Kuuri ehtivate pilkupüüdvate joonistuste autor on Anne-Ly Raid, kes on üles maalinud kõik taluloomad, keda siin talus kunagi peetud on, metsloomadki elutsevad ­kodumetsades.
Kuuri ehtivate pilkupüüdvate joonistuste autor on Anne-Ly Raid, kes on üles maalinud kõik taluloomad, keda siin talus kunagi peetud on, metsloomadki elutsevad ­kodumetsades. Foto: Urmas Luik

Tihti on väikeste linnade probleemiks noorte väljaränne ja enam nad ei naase. Kunstihuviline ja -õpetaja Anne-Ly Raid on aga leidnud pealinnast tee tagasi kodukanti ja selgub, et tegevust jagub siin poole rohkem kui pealinnas. Tegus naine huvitub kunstist, käib jahimeestega metsas, laske­trennis, kalastab ja uurib maapindagi metallidetektoriga.

Lapsepõlvekoju jõuab ta nädalavahetustel nüüdki, sest tegevust on talus palju ja iga abikäsi on teretulnud. Talu teeb eriliseks selle minevik: enne elas siin paar, kes saadeti Siberisse ja sealt enam koju ei tulnudki. Juttude järgi olnud neil linnaski eraldi elukoht ja jalatsikauplus.

“Kaua me neid jutte eriti ei uskunud, kuid mõni aasta tagasi saime legendile kinnitust, sest juhtusime leidma aidalaest mesilasi ja aida seintele olid kinnitatud vineerplaadid. Seinast plaate eemaldades ilmusid plaatide teistelt küljelt välja kalosside ja kummikute pildid soomekeelsete tekstidega,” räägib Anne-Ly ema Ly Raid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles