Kohus kohustas keskkonnaametit kaitsealale levinud rabapõlengut uurima

BNS
Copy
Põlengut kustutanud päästeamet oli põlengu algse tekkepõhjuse fikseerinud.
Põlengut kustutanud päästeamet oli põlengu algse tekkepõhjuse fikseerinud. Foto: Mailiis Ollino

Kuigi keskkonnaamet hoidis süsteemselt kõrvale turbatööstusest looduskaitsealale levinud rabapõlengu uurimisest, tuleb ametil Pärnu maakohtu otsusega süüteomenetlus algatada.

Keskkonnaõiguse keskus kirjutab enda kodulehel, et mullu suvel sai Pärnumaal turbakaevandusest alguse põleng, mis levis rabas üle 70 hektaril laiuvale Lavassaare linnu- ja loodusalale. Nimetatud piirkond kuulub seejuures üleeuroopalise tähtsusega Natura 2000 võrgustikku. Keskkonnaamet jättis aga süüteomenetluse alustamata põhjendusel, et põlengu põhjustaja pole teada. Samal ajal oli põlengut kustutanud päästeamet põlengu algse tekkepõhjuse fikseerinud.

Eestimaa Looduse fond (ELF) palus mitu korda algatada keskkonnaametil süüteomenetlus, et põlengu asjaolud välja selgitada. Keskkonnaamet aga eiras nii teateid kui kaebusi, põhjendades seda muu hulgas asjaoluga, et põleng algas turbaraba kaevandamisalalt ega levinud Natura alale inimtegevuse, vaid tuule tõttu. ELF vaidlustas keskkonnaameti määruse maakohtus, väites, et kaitsealale levimise põhjus ei ole kaalutlus jätta menetlus alustamata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles