Teatrisügis: Endla avab juubelihooaja arktiliste mängudega

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy
Soome autorite näidend paneb mõtlema mängudele, mida me täiskasvanuna mängime, ja sellele, kuidas need meie liivakastis mõjuvad. Pildil Andrus Vaarik, Kadri Rämmeld, Sepo Seeman.
Soome autorite näidend paneb mõtlema mängudele, mida me täiskasvanuna mängime, ja sellele, kuidas need meie liivakastis mõjuvad. Pildil Andrus Vaarik, Kadri Rämmeld, Sepo Seeman. Foto: Gabriela Urm/Endla teater

Pärnu Endla teater alustab ülehomme oma juubelihooaega “Arktiliste mängudega”, mille esietendust on koroonapiirangute tõttu nii mitu korda ­edasi lükatud, et lugemine on loomin­gulisel juhil Ingomar Vihmaril juba sassi läinud. Aga nüüd see tuleb!

Kuna mitut teistki eelmise hooaja uuslavastust on teater saanud väga vähe mängida, jõuab uusi näitemänge lavale sel hooajal veidi vähem. Pärnu kutselise teatri 110. aastapäeva tähistab Endla nädala jagu oktoobris.

Suurele lavale jõudev “Arktilised mängud” on surmtõsine komöödia inimeseks olemise ilust, ühtlasi Soome ­autorite Leea ja Klaus Klemola Kokkola-triloogia neljas (ja ilmselt viimane) osa. Esimese osa “Kok­kola” tõi Vihmar külalislavastajana Endlas välja 2007. aastal ja teise osa “Külmale maale” 2010. aastal.

“Kokkola” valiti 2005. aastal parimaks Soome näidendiks kui raju ­lugu uskumatust elust pöörijoone väikelinnas: hoogne komöödia ainulaadsest elufilosoofiast, samal ajal arkti­line tragöödia inimestest, kes on teinud enesele depressioonist kunsti ja joomisest loomingu. ­Nii-öelda põhjamaise hulluse kvintessents. Nagu esimeses lavastuses oli lopsaka karakteriga proua Marja-Terttuna sündmuste keskpunktis Andrus Vaarik, on ta nüüdki. Kolmas osa jäeti vahele ja Vaarikule on see siin nüüd esimene töö Endla koosseisulise näitlejana. Peategelast kui sellist lavastuses siiski pole.

Vihmari kätte sattus tookord näidendi tekst Tiit Palu kaudu, kes oli näinud seda Tampere festivalil.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles