Vambola Paavo: Peremees julgeb vastutada

Vambola Paavo
, vabakutseline ajakirjanik
Copy
Terviseameti külmladu.
Terviseameti külmladu. Foto: Imre Kaas

Vanasti oli perenaine või peremees talu peegel. Kui midagi logises või pilku riivas, näidati nende peale. Hoidku jumal, kui saamatus veel laulu sisse pandi. Kus selle häbi ots! ­Praeguseks on muutunud ajad ja kombed. Peaks olema nii, et kui midagi on korrast ära, näidatakse näpuga süüdlastele ja nad saavad karistada. Uue aja reaalsus on, et viimased eelistavad süüst kõrvale hiilida ja kõiksugu põhjendusi leida.

Riigi juhtimine on nagu vanasti talu pida­mine. Peaminister on kui peremees või -naine. Kui vaja, tuleb võtta lapp ja naelakast ning kord majja lüüa. Kaja Kallas peaks perenaisena ammu lapiga mööda ministeeriume ja ameteid tuuseldama ning ruumide küürimisega tegelema.

Tegelikult on perenaine saamatu. Ta laiutab käsi: terviseametis juhtunu oli ­masendav käkker. Nii minister Tanel Kiik kui terviseameti juht Üllar Lanno oleksid ammu saanud hundipassi, kui peaministril jagunuks julgust ja tahtmist. Andrus Ansipi, Mart Laari või Edgar Savisaare ajal poleks n-ö kuuma ­kartulit veeretatud. Nemad olid kindla käega peremehed oma majas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles